Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VU meter do 500V

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 13:48:29    Naslov sporočila: VU meter do 500V Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sestavljam vezje za vu meter ki naj bi meril napetosti do 500V. Mislim sem uporabiti 5 led diod in LM339 (komparator). Vezje bi uporabil tako kot navaden vu meter (vec komparatorjev en nad drugim), le da bi na vhod dal en napotostni delilnik. Problem seveda nastane ce bi vhodna napetost presegla 500V. Potrebujem nekakšno zaščito na vhodu vu-metra. Nasveti?

lp, Tomaž
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 16:19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ščiti samo vhod ICjev (zenerca, ali nekaj navadnih/hitrih (BA159 morda) diod zaporedno.

Uporovnemu delilniku ne bo nič, če mu namesto načrtovanih 500V pripelješ tudi 1kV, le na razdaljo med vezicami pazi pri konstruiranju, pa za vhodni upor uporabi več zaporedno vezanih, zaradi prebojne napetosti pač.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2007 17:34:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na vhodu zener ali več diod, kot je že Zaspanc omenil, delilnik pa za 500V vsaj iz dveh zaporedno vezanih enakih uporov. Sicer 500V drži večina uporov, sploh če je 1/2W ali celo 1W, pa vseeno, nekako bolj zanesljivo je uporabiti dva v serijo (zaporedno).

Razlika VU metra za 500V ali 5V je samo v preduporu v uporovnem delilniku, vse ostalo je enako, načeloma še zaščitne zener ne potrebuješ.

LM339 je, če se ne motim, open collector izhod komparatorja >>> data-sheet <<<
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2008 18:31:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim sem bolj to da bi ščitil vhode komparatorjev, z zenerco tako kot je rekel Zaspanc. Uporovnemi delilniku vem da se ne bi kaj dosti zgodilo, sam skrbi kaj se bo zgodilo če čip dobi na vhod večjo napetost kot je napajalna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 01, 2008 18:58:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super fantje. Stvar dela na "protobordu". Če se mi bo še zataknalo kje, sporočim. Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 20:00
Prispevkov: 33
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 00:02:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RiZsho je napisal/a:
Mislim sem bolj to da bi ščitil vhode komparatorjev, z zenerco tako kot je rekel Zaspanc. Uporovnemi delilniku vem da se ne bi kaj dosti zgodilo, sam skrbi kaj se bo zgodilo če čip dobi na vhod večjo napetost kot je napajalna.
Iz uporovnega delilnika daj 10-47kOhm upor do čipa. S tem boš ob prekoračitvi napetosti razbremenil zaščitne diode. Izračunaj, kolikšen tok teče skozi uporovni delilnik, pa boš lahko izračunal, kolikšen tok bi brez tega upora morale prenesti zaščitne diode, ko napetost preseže 5,3V.

Poglej v datasheet, kolikšna je največja dovoljena upornost linije na A/D vhodu čipa.
LP,
Igor

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 00:32:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za 500V in delilnik 1:100 so vhodni upori vsaj v rangu nekaj 100k in ni strahu za diode.
Če bi bili upori premajhni, bi se že brez prekoračitve napetosti scvrli, pri recimo 500V in 250k pa smo recimo pri toku 2mA, zanemarljivem za večino komercialnih diod.
Močno dvomim, da bo RiZsho za ta projekt nabavljal neke eksotične diode, ki mu jih bo prebilo Smile

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
igo



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 20:00
Prispevkov: 33
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 00:49:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pisal sem o zaščitnih diodah, ki jih ima v sebi vgrajene vsak čip na vsakem pinu posebej. Že zaradi elektrostatične zaščite čipa.
To so diode tipa Shotkey , ki začnejo prevajati pri cca 0,3V.
Vezane so v prevodni smeri med pin in (+)napajanje in v zaporni smeri med pin in (-)napajanje.
Analogni vhodi so običajno bolje zaščiteni, kot ostali pini, a mA je zanje vseeno ogromen tok.
Pri nizkih vrednostih uporov v napetostnem delilniku se ob prekoračitvi napetosti tok skozi zaščitne diode močno poveča. Prej omenjeni upor ga omeji, včasih pa je poleg njega nujna še uporaba zunanjih diod.
Vse je odvisno od tega, kolikšen je tok, če se merjena napetost poveča, izhod uporovnega delilnika pa ima konstantno vrednost 5,3V. Presežek bo šel skozi zaščitne diode čipa.
LP,
Igor

_________________
Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 13:02:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok zadeva deluje tudi v vezju. Edino kar me moti je to, da mi prva LED dioda sveti neglede karkoli. Referencna napetost na njej je 5mV, se pravi zelo malo. Ce pa zmerim vhod z V-metrom (ja meri RMS) mi pa pokaze 80mV. Se mi prav dozdeva da je na vhodu neka izmenicna komponenta ki malo moti moj VU meter? Kako jo odpraviti do te mere da ne bo motila vhoda VU metra?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 14:04:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prva ali druga, oziroma obe, ker če imaš 5 LED in 4 komparatorje, potem prva stalno sveti?

Najbrž misliš prvi komparator? lahko je šum, zadevo moraš usmeriti, RC člen bo dober

Kaj če bi prilepil načrt - shemo, potem bo hitro jasno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 15:08:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, to tudi nisem rekel ja 5 komparatorjev imam.
Na shemi nista dva 1W upora (delilnik napetosti).



vumeter.jpg
 Opis:
shema

Download
 Ime datoteke:  vumeter.jpg
 Velikost datoteke:  227.85 KB
 Downloaded:  880 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 15:25:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja gre za prvi komparator, na katerem je referencna napetost zelo mala in je tako bolj dovzeten za sum. RC člen zaporedno z zener diodo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 19:38:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paralelno z zener dodaj kondenzator recimo 100n lahko tudi nekajkrat več, kar folijskega.
Uporov delilnik, ki ga imaš, bo skupaj s tem kondenzatorjem tvoril RC člen.
Lahko tudi prekineš povezavo med zener in - vhodi komparatorjev in vmes daš RC člen in sicer tako, da daš vmes upor, za uporom pa kondenzator na maso.

Zakaj si prvi komparator vezal posebej, saj bi ga lahko vključil k ostalim štirim, le upor bi na novo izračunal, v tem primeru bi dal tam ene 40ohm namesto 1K, ker imaš cca 1/1000 napajalne napetosti na tem delilniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 04, 2008 23:44:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mogoce sem res kompliciral malo ja Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 10:27:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Amm, niti ne, prihranil bi 1 upor Smile
Si že poskusil s kondenzatorjem? kaj pa upor in kondenzator? poskusi oboje in poročaj o razliki.

Mimogrede, kaj točno to meriš za en signal?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 11:05:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Signal je napetost na kondenzatorjih v kakšnih lampaških ojačevalcih (kitarskih predvsem). Izdelal sem nekakšno breme in ga dal v ohišje, skupaj z temlem v-metrom. Zakaj je to breme mislim da vemo Wink
Dosti popravlam te lampaše pa sem potreboval nekaj takšnega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 14:57:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezal sem kondenzatorje vzporedno z zenerco. Prisel sem do vrednosti 100uF a je napetost vseeno bila okrog 6mV. Zvisal sem referenco na 50mV in dodal 1uF kondenzator. Sedaj pa stvar dela tako kot mora.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 15:19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OK, zakaj si prej imel referenco nastavljeno tako zelo nizko ne vem., nekako ni logično.
Na shemi ni uporovega delilnika ... kako točno si ga naredil, si dal samo predupore ali je zares delilnik, da je tudi upor proti masi?

Prej si nameril 80mV neke napetosti, s kondenzatorejm pa 6mV, pri kakšni vhodni napetosti pred uporovim delilnikom?, kaj pa pri kratko sklenjenem vhodu? v mislih imam 500V vhod

Prilepi še shemo uporovega delilnika za 500V
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 15:32:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj jaz tudi ne vem zakaj sem imel tako nizko nastavljeno Wink po vsej verjetnosti se mi je pri racunanju kje pojavil 1:1000 faktor namesto 1:100, ker sem drugace imel namen dati prvo lediko kot indikator pri 5V.

Delilnika ni narisanega in je kar vezan "prostorocno". Tiste 80mV je bilo pred delilnikom in to je bila tista izmenicna napetost ki je mene motila. Ce sem dal v tem primeru vmeter na enosmerno obmocje je zacela vrednost "skakati". Ko sem pa dal 100uF kondenzator gor je pa izmenicna vrednost padla na 6mV, kar je bilo v prejsnem primeru (z referenco 5mV) se vedno problem. Sedaj imam v vezju vezan 1uF in referenco 50mV.



vumeter.jpg
 Opis:
Popravljena shema VU metra

Download
 Ime datoteke:  vumeter.jpg
 Velikost datoteke:  204.28 KB
 Downloaded:  799 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1997
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 18:49:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, vidim, da si popravil shemo.

Še 1x sem dobro premislil o tej shemi in me je začela motiti 5,6V zener, saj v tvojem primeru ti želiš meriti do 500V, kar pomeni, da bo na zener tudi nekje okoli 5V ... in bo zener vplivala na meritev. Če je zener 5,6V to še ne pomeni, da začne prevajati točno pri tej napetosti, prevajati začne, sicer majhen tok že skoraj 1V nižje, kar vpliva na meritev. Uporabi zener 6,8V ali celo višje, ampak potem taka zener ne bo več ščitila in bi bilo vseeno, če namesto zener diode vzameš navadno diodo in jo iz minus vhodov komparatorjev vežeš na napajanje 5V.
Lahko tudi spremeniš referenco in uporovni delilnik na vhodu, da bi ti 500V napetosti preklopila referenca nekje od 3V pa do max 4V, lahko tudi pod 3V. To pomeni, da ti bo šla napetost na vhodih max do tiste napetosti, ki bo nižja kot je sedaj, lahko jo za polovico znižaš, da boš šel do 2,5V namesto do 5V, seveda moraš uporov delilnik temu prilagoditi, namesto da deliš s 100 boš delil z 200. Iz izkušenj ti povem, da bo druga verzija boljša, delaj na nižji napetosti reference in pusti vhodom komparatorjev nekaj rezerve proti pozitivnemu napajanju. Vzrok tiči tudi v tem, v kakšnem območju komparator dela v redu, ni nujno da komparator podpira vhodno napetost kar do "rail to rail" do napajalne napetosti. Sicer je rail to rail bolj mišljen za izhod operacijskega ojačevalnika ampak vhodi so tudi lahk taki, da ne delujejo pravilno zelo blizu napajalnih napetosti. Za take enostavne zadeve se ponavadi uporablja kar ceneni LM324, ki preverjeno deluje pri zelo nizkih napetostih vhodov, pri območju v bližini napajalne napetosti pa ni tako pomembno, ker znižati je preprosto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Branez



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:17
Prispevkov: 28
Kraj: Hoče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 07:53:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RiZsho je napisal/a:
Signal je napetost na kondenzatorjih v kakšnih lampaških ojačevalcih (kitarskih predvsem). Izdelal sem nekakšno breme in ga dal v ohišje, skupaj z temlem v-metrom. Zakaj je to breme mislim da vemo Wink
Dosti popravlam te lampaše pa sem potreboval nekaj takšnega.

Kje hudiča najdeš v ojačevalniku na elektronke 500 V signala?
Citiram:
Volume Unit (VU) defined: The reading of the volume indicator shall be 0 VU when it is connected to a 600-ohm resistance in which is flowing one milliwatt of sine-wave power at 1000 cycles per second.

_________________
Real Radios Glow in the Dark!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RiZsho



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 21:48
Prispevkov: 26

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 12:18:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj to ni signal kjerkoli v elektronkah in tega tudi nisem rekel. Gre se za praznenje elektrolitskih kondenzatorjev ki so namenjeni glajenju napetosti ki segajo do 400V pri mocnostih ojecavalnikih z elektronkami. Nekaj rezerve vzeti pac ni kriminal pomojem Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:17
Prispevkov: 28
Kraj: Hoče

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 10, 2008 12:25:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izgleda da si postavil že napačen naslov teme. Ti rabiš volmeter ne pa VU-meter.
_________________
Real Radios Glow in the Dark!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group