Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Težave z lustrom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 81

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2020 16:06:50    Naslov sporoèila: Težave z lustrom Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Nabavil sem nov luster in ga hotel priklopit. Pred tem sem vzel varovalko za to luè ven. Nato pa sem pred montažo lustra sluèajno po pomoti kratko sklenil dve žici (od treh žic, ki štrlijo iz plafona). Ena od teh dveh žica mislim, da je bila ozemljitev (rumeno-zelena). No v glavnem vrglo je ven fit za celo hišo. Je to normalno, glede na to, da sem pred tem poèetjem odšraufal ven varovalko?
Imam pa še eno vprašanje glede tega lustra: luster je na 4 LED žarnice z GU10 prikljuèkom in bo priklopljen na dve stikali, ki so vezane križno (ali kako se temu reèe). Eno od teh dveh stikal bo zatemnitveno stikalo (s stikalom za vklop-izklop), drugo stikalo pa navadno za vklop-izklop. Zanima me, èe bo to normalno delovalo, ker sta paè dve stikali? Aja pa LED žarnice sem kupil zatemnitvene, tako da to ni problem. Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2020 11:05:52    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mogoèe si nekoliko zgrešil naslov teme, saj jaz ne vidim nobenih težav z lustrom (lestenec).

Èe si sklenil žici nièla (N) in zemlja (PE), je normalno da je FID izklopil, ne glede na to, da je bila varovalka ali inštalacijski odklopnik izklopljen. Seveda ni nujno, da FID izklopi, èe je neposredno pred FID-om N in PE združeno in da v tej veji tokokroga ne teèejo veèji tokovi, ki bi povzroèali padec napetosti na nièelnem vodniku, zato v primeru združitve N in PE še ne steèe diferenèni tok.

Predvidevam, da je prejšnji luster deloval brez problemov, zaželel si si novejšega z LED tehnologijo alipa so bile s starim lustrom res težave in si bil primoran nabaviti novega...

Glede na opis imaš inštalacijo pravilno izvedeno, 3 žilni dovod: faza, nièla in ozemljitev (L, N in PE)
Vsi lustri imajo tri prikljuèke, veèinoma imajo vrstno lestenèno sponko s 3 prikljuèki, nekateri pa se priklopijo direktno v okov L in N, PE pa se prikljuèi na kovinski del. Kakorkoli, v veèini primerov imaš prikljuèke jasno oznaèene, tako da nimaš kaj zgrešit.

V primeru, da imaš dovod do svetilke samo L in N, prikljuèiš samo to, svetilka paè ne bo ozemljena, v primeru plastiènih, lesenih in steklenih delov je ozemljitev nepotrebna, sploh èe je luè na stropu. Generalno gledano, èe nima izpostavljenih kovinskih delov, se ozemljitev niti ne more preveriti ko se opravljajo meritve, mogoèe bi morali ampak ne poznam primera, da bi odpirali luèi za potrebe meritev.

Èe imaš prižiganje luèi z dveh mest in je že prej delovalo normalno brez napak, ne vidim razloga zakaj ne bi normalno delovalo tudi po menjavi lustra. No, razen, èe si pozabil napisati še kakšno podrobnost, poseg, napako, za katero si vedel že prej in si pozabil omeniti...

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 81

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2020 13:28:05    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Zdaj sem priklopil luster na zatemnitveno stikalo in deluje. Je pa en drug problem. In sicer ko vrtim zatemnitveno stikalo, se luè ne zatemni do konca, ampak le do približno polovice svetlosti. To verjetno ni normalno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2020 14:02:19    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Namesto LED sijalk daj notri žarnice in probaj, èe nimaš GU10 žarnic, odklopi L in N na lustru in na žice daj navadni okov za žarnico in probaj z navadno žarnico na žarilno nitko.

Veš, niso vse LED sijalke narejene za zatemnitev do 0%, lahko tudi regulator ne zna dobro delat z LED sijalkami, èeprav so narejene za zatemnjevanje oziroma regulacijo. Regulatorji za normalno delovanje potrebujejo minimalno obremenitev, pri LED sijalkah to lahko pomeni, da jih ne moreš zatemniti do konca zaradi parazitnega napajanja regulatorja.

Veèina regulatorjev za svetila imajo dvožièni priklop, kar pomeni da je napajanje regulatorja parazitsko. Èe bi regulator imel 3 žièni priklop, recimo L, N in izhod, bi bilo napajanje regulatorja izvedeno mimo sijalk.

Mogoèe lahko vzporedno temu LED lustru dodaš navadno žarnico in probaš, mogoèe bi v tem primeru že delovalo pravilno. Dodatna žarnica bo mogoèe že dovolj veliko breme za normalno delovanje regulatorja. Seveda to najprej narediš za test, potem bi v primeru pravilnega delovanja, iskali ustrezno rešitev.

Brez testov najbrž nikoli ne boš vedel kje je problem...

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group