Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Konvektomat

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Vojnik



Pridružen/-a: Ned Dec 2019 11:54
Prispevkov: 5
Kraj: Kaverna

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 15, 2019 15:43:34    Naslov sporočila: Konvektomat Odgovori s citatom

Lep pozdarav usem.

Namen imam montirati konvektomat moči 19kw..zanima me na kaj moram biti previden pri inštalaciji.torej kakšen presek vodnikov?in kakšna varovalka je potrebna?stroj je trifazni..

V upanju na Vaš odgovor vas lepo pozdravljam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 16, 2019 21:53:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za 19kW pečko bo šlo cca 27,5A po fazi, kar pomeni da bodo 25A varovalke premalo. Potrebne varovalke bodo 32A.

Kabel za priklop 5x4mm2, še bolje 5x6mm2 da bo ziher, saj mora biti kabel dimenzioniran glede na varovalke in ne na porabo.

Verjetno se zavedate, da so potrebne glavne varovalke vsaj za 1 ali 2 stopnji po amperaži višje.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vojnik



Pridružen/-a: Ned Dec 2019 11:54
Prispevkov: 5
Kraj: Kaverna

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2019 02:54:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za odgovor...prošnjo za povišaje moči na 3x32A sem dobil odobreno tako da ni problem...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2019 15:27:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glavne varovalke 32A bodo premalo, če bo poleg konvektomata vklopljen še kakšen porabnik, ki ima več kot 1000W. Ko bo konvektomat vklopljen, imate prostih še 4,5A po fazi, to je dobrih 1000W po fazi. Že vklopljen bojler 2000W bo povzročil presežek cca 4A na tej fazi, v tem primeru bo še 35A premalo oziroma je že zelo na meji.

Nadgradnja priključka je kar draga, obračunska moč pa tudi, zato razumem, da ne greste na višje. Nekajkratni obisk dežurnega električarja, ki bo zamenjal glavne varovalke, bo izničil prihranek...

Katere možnosti pri izbiri priključne moči in glavnih varovalk imate je nekaj opisano na spletnih straneh Elektro Ljubljana.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vojnik



Pridružen/-a: Ned Dec 2019 11:54
Prispevkov: 5
Kraj: Kaverna

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2019 16:40:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sepravi mi pomaga samo zvišanje moči? Na 35A oziroma več,če prav razumem? Naenkrat naj bi delav samo konvektomat in noben drug močan porabnik...sepravi je v tem primeru dovolj 32A glavne varovalke in vtičnico kjer bo priključen konvektomat varujem še z 3x32A varovalko?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2019 18:54:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za konkreten nasvet bi moral natančno poznati situacijo, tako da tole kar bom napisal, je bolj na splošno.

Dejstvo je, da zvišanje priključne moči pomeni dokaj velik strošek, še posebej, če bi slučajno moral menjat kabel do trafo postaje... ja, tudi taki primeri so in to potem tudi ne bo več gospodinjski odjem.

V tem primeru, ko grelci konvektomata delujejo na polno, je poraba pač taka, kot je že ugotovljeno. Verjetno ima tak močan konvektomat tudi možnost, da deluje z zmanjšano močjo, saj potem, ko je temperatura v glavnem dosežena in se samo dogreva, ni potrebna polna moč. Več o tem bi povedali natančni tehnični podatki stroja, tudi navodila za uporabo...

V trenutku, ko je temperatura dosežena, so lahko izključeni vsi grelci ali pa večina, nekaj jih lahko ostane vklopljenih za vzdrževanje, odvisno od načina delovanja. Takrat je na voljo dovolj moči za druge porabnike, ampak pozor, ko temperatura pade, so grelci spet vklopljeni.

Porabniki, kot je npr bojler, ne rabijo napajanja stalno, ker imajo temperaturno vztrajnost in zalogo tople vode. Bojler bi se lahko napajal preko releja, ki bi bil vklopljen le takrat, ko so grelci konvektomata izklopljeni, oziroma je poraba nizka.

Rešitve je možno doseči v glavnem z individualnim pristopom. Treba je upoštevati vse porabnike in režim delovanja teh porabnikov.

Glede varovalk pa bo povedal tisti, ki bo delal meritve, če kaj ne bo v redu. Verjetno bo elektro zahteval meritve, ker bo šlo za nadgradnjo priključka.

Ali smejo biti varovalke v razdelilni omarici enake po amperaži kot glavne nisem prepričan. Če je inštalacija narejena in dimenzionirana pravilno, potem ne vidim posebnega problema, obvezno pa naj bodo hitre, da je čim večja verjetnost, da bodo v primeru napake crknile prej kot glavne. Ker bo vse precej na tesno, se zna zgoditi, da bo glavna varovalka tu in tam crknila, vse je odvisno od tega, kako boste pazili na porabo, če boste to znali. Kadar bo konvektomat ugasnjen, težav preprosto ne bo.

Kaj dobrega se bo peklo, če ni skrivnost?

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vojnik



Pridružen/-a: Ned Dec 2019 11:54
Prispevkov: 5
Kraj: Kaverna

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 17, 2019 20:26:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za izčrpen odgovor..sepravi če prav razumem,če so glavne varovalke v zunanji omarici kjer je števec 32A,v razdelilni notranji omarivi ne smejo biti z isto amperažo.potemtakem morajo biti manjše amperaže(25A)kar bi verjetno predstavljalo problem..

Gre se za prostor v hiši ki bo namenjen za deljenje hrane in razvoz hrane sepravi bo dišalo po usem mogočem😉

Elektrika mi ni tuja in sem naredil že nekaj napeljav,nikoli pa nisem imel opravka z takimi porabniki in tako močjo.izkušnje imam z normalnimi hišnimi napeljavami,do 25A...zato rabim čim več koristnih informacij..

Hvala ker si uzamete čas.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 18, 2019 17:16:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, nisem prepričan ali so lahko varovalke v razdelilni omarici po amperaži enako kot glavne... električno gledano, če je inštalacija dimenzionirana za tako amperažo, ne vidim nobenega problema. Edini problem v tem primeru je, da lahko glavna varovalka crkne prej, namesto notranje varovalke, menjava s strani dežurnega električarja pa ni ravno poceni. No, nekateri uporabniki imajo ključ za dostop do glavnih varovalk, seveda ilegalno, pa jih zamenjajo sami, to pride ceneje in predvsem jih sami zamenjajo takoj, ni treba čakat dežurnega.

Nekaj let so bili na nekaterih merilnih mestih namesto glavnih varovalk montirani tarifni odklopniki, to je bolj ugodno za primer izklopa, pritisneš tipko in spet imaš štrom Smile

Tudi teh 27,5A bodo počasne 25A varovalke prenesle, ker za tako prekoračitev mora preteči kar dolgo časa, da bo varovalka pregorela, obstajajo celo tabele, koliko časa mora teči povečan tok. Čas je odvisen od stopnje prekoračitve in temperature okolice varovalk.

Ker konvektomat ne bo stalno na 100% moči, se bo vmes izklapljal, po mojem mnenju lahko brez težav delate na 25A varovalke za tokokrog tega stroja, glavne varovalke pa kar na 32A pa bo šlo... če bodo pa težave s pregorevanjem glavnih varovalk, bo treba več pazljivosti pri uporabi ostalih porabnikov medtem ko bo konvektomat vklopljen, kot sem že napisal, bojler in podobni se lahko priklopijo preko releja, kontaktorja, ki bo izklopil v času velike porabe konvektomata.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Vojnik



Pridružen/-a: Ned Dec 2019 11:54
Prispevkov: 5
Kraj: Kaverna

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 09, 2020 07:11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za use namige in odgovore..konvektomat imam namen priključiti preko kontaktorja.kakšen bi bil primeren za tak tip?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 14, 2020 17:15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko je klasični kontaktor, lahko tudi inštalacijski kontaktor, 40A bi moralo biti dovolj.
https://etrgovina.elektronabava.si/sl/shop/instalacijski-kontaktor-eticon-40a-4no-230v-ac-3m-1105223

https://www.schrack.si/trgovina/instalacijski-kontaktor-40a-2-z-2-o-kontakta-230v-ac-bz326466.html

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 16, 2020 00:44:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanje sem prejel na e-mail, ne vem zakaj, ne vidim smisla, če je razprava odprta tukaj:
Vojnik je napisal/a:
Zanima me kako naj vežem ta kontaktor preko stikala in potem na konvektomat..sepravi ko uklopim stikalo se preko kontaktorja vklopi konvektomat..moram na stikalo pripeljat use tri faze? Najlepsa hvala za odgovore


Vse 3 faze gredo na kontaktor in potem iz kontaktorja naprej na konvektomat.

Stikalo za vklop kontaktorja je lahko enopolno, ker več ni potrebno, saj gre preko njega samo krmilni signal za vklop kontaktorja.

Kontaktor je v tem primeru v vlogi glavnega močnostnega 3 faznega stikala.

Vsak stroj ima vgrajeno glavno stikalo, ki je seveda 3 fazno če je stroj 3 fazni, tudi ta konvektomat ga ima. Če boste konvektomat vklapljali na daljavo s kontaktorjem, boste hitro ugotovili, da bo treba stikalo na konvektomatu vklopiti in pustiti vklopljenega...

Okoliščin za uporabo kontaktorja ne poznamo, tako da je moj odgovor podan na podlagi znanih informacij.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group