Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Regulacija moči grelca električne ponve

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Digitalna elektronika in vezja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bircaboy



Pridružen/-a: Sob Apr 2009 16:51
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2018 08:39:12    Naslov sporočila: Regulacija moči grelca električne ponve Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Doma imam omenjeno 2000W okroglo električno ponev z grozno histerezo.

Ima kdo od vas kakšen načrt, kako bi zadevo izboljšal?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 231
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 07, 2018 00:26:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z grozno histerezo verjetno misliš, da traja preden "zakuha" in potem tudi po izklopu še precej časa greje "ko blesava" Question Koliko je ta stvar stara in je masivna (debelo dno) z debelo steno ? Ma kaj nima kakšnega okroglega "knofa" (npr.1-6 jakost) za regulacijo ?

Če je zadeva klasično narejena, mislim, da ni kaj dosti za storit IMHO Rolling Eyes ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1978
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2018 12:05:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam narejen projekt regulacije moči točno za takle namen... okrogla električna ponev in podobne električne grelne zadeve.

Elektronika je vgrajena v ohišje, ki je hkrati vtikač in vtičnica, kot stikalna ura in podobno. Regulacija moči je enaka kot pri steklokeramični plošči, rele vklaplja in izklaplja, razmerje med časom vklopa in izklopa je dejanska moč. Že nekaj let se zadeva odlično obnese, regulacija moči podobno kot plin.

Regulacija s pomočjo potenciometra, signalizacija je LED, ki prikazuje vklopljen rele. Interval je nekje okoli 3-5 sekund. Toplotna vztrajnost grelca je kljub zelo podhranjeni masivnosti še vedno dovolj velika za tak interval.

Zakaj ne regulacija moči s triakom? Ker se preveč greje! Na releju ni izgub in ni gretja, zadeva je tudi bolj robustna.

Projekt še ni na voljo za objavo, je pa možno dobiti gotov izdelek, več na e-mail.

Grozna histereza Question
Exclamation V tem primeru gre to za zelo veliko histerezo, ki je lahko tudi preko 50°C, torej ponev kot taka je neuporabna za pečenje, pri kuhanju pa ni tako zelo hud problem, ker je odvzem toplote boljši zaradi večje količine tekočine v ponvi. Večinoma so te ponve iz zelo tanke pločevine, zelo slaba masivnost, posledično je termostat, ki je zraven, neuporaben, ker se prepočasi odziva in ima že sam po sebi dokaj veliko histerezo.
Histereza je torej grozna iz vsaj dveh razlogov: lastna histereza termostata, dokaj slab toplotni stik tipala z dnom ponve, slaba toplotna prevodnost med grelcem in dnom ponve na mestu tipala, slaba časovna odzivnost zaradi slabe toplotne prevodnosti.

Pri pečenju se hrana tik nad grelcem zažiga, drugje ostaja premalo vroče... da je ponev uporabna je nujno potrebna regulacija moči in ne temperature in seveda precej pogosto mešanje, še krompirja ne moreš fajn spečt noter kljub regulaciji moči... preizkušeno večkrat v zadnjem tednu na dopustu... no, sem pa poleg krompirja pekel tudi čevapčiče, perutničke, bučke, zrezke, ... no, seveda ne vsega naenkrat in isti dan Cool

Na enak način reguliram lito ploščo za žar, ki je namenjena sicer za na plinski gorilnik (Gorenc - LJ Dolgi most), pod plato sem montiral električni grelec za električno vgradno pečico in naredil ohišje. Ne da se mi zafrkavat z ogljem ali plinom če pečem doma, enostavno priklopim kabel... Cool

Če koga zanima in bo kaj na Bledu ali okolici, lahko pride pogledat in sprobat.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 325
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2018 19:49:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlična ideja, nikoli nisem razmišljal da bi spreminjal verzijo z originalnim termostatom. Najbrž je dopust prekratek in do naslednjega leta že pozabim, da je to res problem.

Sicer so me malo zmotili releji. Koliko zdržijo, za koliko Amp. so predvideni?
Glede na grelec in veliko število vklopov kakšni miniaturni verjetno ne zdržijo prav dolgo.
Jaz bi se verjetno odločil za kakšen močnostni optokopler, obstoječi termostat bi pa pustil na max. vrednosti kot varnostni termostat.

Je pa res, da v tem primeru bi bilo obstoječe ohišje oziroma konektor premajhno in bi bila potrebna dodatna škatla.

Kot rečeno, odlična ideja, mogoče se bom odločil za modifiko po letošnjem dopustu. Zdaj je "na srečo" Very Happy datum uporabe že preblizu!

Pa lep dopust vsem bralcem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1978
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2018 21:52:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem najprej razmišljal v smeri modifikacije originalnega ohišja termostata... za nastavitev pa bi uporabil originalni gumb...

Elektroniko s triakom bi že stlačil noter, žal pa ne bi mogel zadostno zadostiti hlajenju triaka, ki je v neposredni bližini grelca...

Tok cca 8A bo že dovolj velik, da se triak kar dobro segreje, čeprav ne deluje 100% časa.

Releji zdržijo neverjetno veliko število vklopov. Za primerjavo... steklokeramiko imam v kuhinji že dobrih 12 let, nisem še menjal nobenega releja.

Za tole predelavo oziroma dodelavo sem uporabil 12A rele, v enem testnem primeru 5A rele, v enem 16A rele... še noben ni crknil, v steklokeramični plati so mislim da 8A releji. Če je interval vklop-izklop cca 5s, lahko tudi 6s za bolj okrogel izračun, potem bi za 100 000 vklopov rabil 166 ur, kar je skoraj točno 1 teden neprekinjenega delovanja... koliko let je že to? na dopustu? ali pa v primerjavi z vsakodnevnim kuhanjem, no, na stopnji 1 ali 2 je interval kar daljši, pa vseeno, preko 10 let normalne uporabe in še vedno releji delujejo... vprašanje o trajnosti torej ni več na mestu.

Triak? ne, hvala, bo rele čisto v redu, preverjeno deluje.
Življenska doba kvalitetnega releja je najbž precej več kot 1000 000 vklopov, ker gre za ohmsko breme.

Teh regulacij moči sem naredil že preko 50 kosov, vsi prijatelji in znanci imajo iste probleme s ponvijo in njihovi prijatelji in znanci tudi, tako da škatlice še vedno delam in gredo v promet, še nobena ni crknila tudi po nekaj letih.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 325
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 11, 2018 20:04:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber
če prav razumem si rele stlačil v originalno škatlico, kaj pa zraven? 555 in nekaj drobiža, ali je to že preveč "nobel"?

Vsekakor je zelo dobrodošlo, da ni zraven dodatnega ohišja, edino to kar sem napisal že v prejšnjem postu, obstoječi termostat bi lahko uporabil kot varnostni termostat. Ampak, ker med pečenjem ponavadi ne hodimo ravno daleč stran, verjamem, da tudi brez njega ni velikih možnosti nezaželjenih vonjav po presmojenem.

Prav možno, da bo to projekt za jesenske deževne dni!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1978
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 11, 2018 23:17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezje je vgrajeno v ohišje daljinsko vodene vtičnice. Res je bila ideja, da bi vse to vgradil v original ohišje termostata, ampak je nekoliko premajhno in preblizu grelca, tako da sem se odločil za ločeno škatlico.

Ohišja so prvotno iz kompleta 4 daljinsko vodenih vtičnic workzone iz Hofra, kasneje sem v Lidlu nakupil cel kup teh kompletov silvercrest, ki je zelo podoben, škatlice malenkost manjše, vezje pa še vedno natančno ustreza in paše na luknje, tudi lokacija LED je enaka. Originalna vezja daljinskih vtičnic poberem ven in porabim za kaj drugega... rabil sem namreč samo ohišja.

Prilagam sliko za glodanje kosti in pašo oči. Fotka je bolj za silo, slikano s telefonom, ampak se kar dobro vidi kako in kaj. Moram reči, da sem s projektom zadovoljen, bom pa sedaj uporabil oguljen in bedast izgovor, da za pripravo in objavo projekta nisem imel časa... no, resnica je, da si nisem vzel časa, hmm, ne vem zakaj, najbrž ni bilo potrebno, ker je bil projekt komercialen, ampak vseeno, projekt bom objavil, ne vem še kdaj, namen je v tej smeri.

Na sliki je ena škatlica workzone, zadaj še silvercrest, eno vezje z naspajkanimi žicami, ki so original od vtičnice oziroma original izdelka... potem je še eno vezje brez žic z vidnimi SMD elementi (555, nekaj uporov, diod, zener, ...) in še en rele in potenciometri iz kitajske seveda - ebay, ki so kvalitetni in robustni.

Teh škatlic sem naredil... raje ne povem, FURS pa to, ni bilo še nobene reklamacije, torej je izdelek kvaliteten. Pokupil sem večkratno zalogo v akciji diskontnih ponudb, se mi pa sedaj valja kar nekaj daljincev in 4x toliko sprejemnih modulov, vse programabilno in kompatibilno med seboj.



PWM_555_230V_rele_workzone_crop_resize-50.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  PWM_555_230V_rele_workzone_crop_resize-50.jpg
 Velikost datoteke:  298.38 KB
 Downloaded:  13 krat


_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 325
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2018 20:53:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber hvala za vse informacije.
Ne boš verjel, tudi jaz imam nekaj teh škatlic še iz časov ko sem te ure predeloval na 24V DC in jih ugrajeval v tovornjake za vklapljanje Webasta.

To je res dobra ideja, ker imaš že vse v enem, vtikač in vtičnico, pa še dovolj prostora je, da ni potrebe po pretiranem minimiziranju. In nenazadnje sama ponev ostane v izvirnem stanju.

Mi je kar všeč in bom malo pokopiral, pa ne okoli govorit. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Digitalna elektronika in vezja Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group