Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Zvezda trikot preko konektorja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bonny



Pridružen/-a: Čet Jan 2010 9:36
Prispevkov: 21
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 09:23:01    Naslov sporočila: Zvezda trikot preko konektorja Odgovori s citatom

Pozdrav...

Zanima me kako bi bilo najbolje rešiti sledečo zadevo.

Na stenski omari je krmilnik (PLC) ki med drugim krmili tudi večji motor krmiljen zvezda/trikot. Težava je v tem da bi ta motor rad občasno umaknil in bi ga rad priklopil preko konektorja oziroma vtičnice. Do sedaj sem ga snemal iz priključnih sponk na DIN letvi a je to nekako zelo nepraktično.

Žal pa nisem nikjer našel konektorja ki bi imel 6 kontaktov + PE.
Ali ne obstaja ali sem samo slabo iskal.

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 16:45:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Amphenol ima oz. je imel neke konektorje, ki bi mogoče bili primerni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bonny



Pridružen/-a: Čet Jan 2010 9:36
Prispevkov: 21
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 18:13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem preiskal že vse živo.
Kot kaže bo edina opcija da dam kontaktorje za preklop zvezda trikot k samemu motorju, za krmilje pa dodatna vtičnica. Za dodatno vtičnico bi bila vrejetno kar 13 polna za prikolico dobra. Krmilje je itak 24V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 148
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 04, 2017 19:09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

https://www.tme.eu/en/katalog/#id_category=113250&search=amphenol&s_field=accuracy&s_order=DESC&visible_params=2,6,422,35,416,68,5,516,1322,7,9,11,412,1247,436&used_params=412:24827;


To sem imel v mislih.

Obstaja pa tudi yugo verzija proizvajalca ELMOS.

So pa 13 amperski, tako da je mogoče to omejitev ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bonny



Pridružen/-a: Čet Jan 2010 9:36
Prispevkov: 21
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 08:16:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja sem pozabil napisat da je tok ob zagonu preko 60A trajni delovni pa je med 22 in 25A z občasnimi konicami okoli 30A (dve do tri sekunde). Tako da bo za vtikač potreben kar orožni list za prenašat če ga bom že našel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 08:58:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Weidmuller ima v svojem programu večpolne konektorje, ki so narejeni za industrijske namene, kontakti prenesejo 16A trajno in še več, odvisno od izvedbe. Ker imaš potrebo zgolj za 6 močnih kontaktov + PE, lahko vzameš konektor s 24 in več kontakti, tako da lahko po 3 ali 4 kontakte vežeš vzporedno. 3x16A ali 4x16A bo verjetno za tvoje potrebe več kot dovolj. Bolj namenski pa bodo 35A konektorji HSB 6P+PE

Še linki:
http://www.elektrospoji.si/hdc-konektorski-kompleti
http://www.elektrospoji.si/hsb-vlozki-35a-moc-in-robustnost
To so konektorji, ki se veliko uporabljajo v industriji in tudi v avtoelektriki na tovornjakih z namensko nadgradnjo. Kontakti so zelo kvalitetni, sama ohišja in nosilci kontaktov prav tako. Priporočam.

Za podoben problem, kot je tvoj, sem že videl rešitve v stilu "bolj po domače" in sicer z dvema okroglima 32A 4 ali 5 polnima vtikačema in vtičnicami. Električno sicer ustreza, vendar se lahko nekoč nekdo spozabi in zato tak način ni ustrezen, to lahko narediš kvečjemu za doma na lastno odgovornost. Pri zvezda/trikot načeloma nima kaj biti narobe za napravo in motor, saj bo v zvezdi v eni vtičnici normalno 3x400V, v drugi bo 0V in sklenjeni kontakti, v trikotu pa bo na obeh vtičnicah 3x400V. Pri vtičnicah ni nič narobe, bo pa zelo narobe, če bi nekdo priključil samo en vtikač in stroj spravil v pogon. Skozi navitja elektromotorja bo normalno prišlo 3x400V ki se bodo pojavili na nepriključenem vtikaču Exclamation
Prava rešitev je uporaba enega konektorja in ne dveh.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bonny



Pridružen/-a: Čet Jan 2010 9:36
Prispevkov: 21
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 12:47:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber tile konektorji so videti sicer vredu. Moram še malo podrobneje pogledat. Da bi dal več kontaktov paralelno mi nikakor ne diši. Tudi 2 konektorja kot si omenjal nikakor ne sprejemam zaradi potencialne napetosti če eden ni priklopljen. Jaz sem omenjal 2 konektorja na drug način. Normalni 5 polni konektor in krmilni konektor naprimer 13 polni za prikolico. V omarici bi odstranil kontaktorja za preklop zvezda trikot in jih vhradil na motor. Tako ostane v omarici le glavni kontaktor in normalna vtičnica z "normalnimi" napetostmi. Na motorju pa 2 kontakotorja in bimetal. Po sosednjem kablu gre pa le 24V za vklop enega ali drugega kontaktorja ter povratna informacija o bimetalu in še enem končnem stikalu ki je itak potreben v sistemu. Tako da mi trenutno to še najbolj diši pa nekako bi lahko rekel da se da tako izvesti po predpisih. In če krmilni kabel ni vtaknjen se nič ne premakne pa še PLC bo zatežil da je bimetal ven fliknil in sploh ne bo glavnega kontaktorja vklopil.
Moram še malo prespat. Tudi cena je pomembna ker je teh sklopov več in ne en sam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 05, 2017 18:16:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tista moja omemba dveh vtikačev in vtičnic seveda nikakor ni pravilen pristop, ker je nevarno... to je zgolj izhod v sili na lastno odgovornost. Kakšna nevarnost obstaja, sem napisal.

Uporaba večpolnih oziroma mnogopolnih konektorjev in vzporedna vezava več kontaktov je sprejemljiva in se tudi sicer v praksi večkrat uporablja. Edini problem pri taki vezavi je to, kako razdeliti velik presek dovodne žile v več kontaktov, zato bi moral uporabiti toliko žilni kabel, kolikor imaš kontaktov s presekom 2,5mm2.

Če bi uporabil 24 polni konektor s kontakti 16A, bi uporabil vzporedno vezavo po 3 kontakte, torej bi za tvojih 6 polov rabil 18 kontaktov za moč + vsaj 1 kontakt za PE, kar pomeni vsaj 19 žilni kabel. Taka vezava je dovoljena in se v praksi uporablja, sicer manj pogosto, pa vseeno, sem videl na lastne oči in še v načrtih je bilo vse pravilno vrisano in oštevilčeno.

Za tvoj namen je idealen konektor iz drugega linka, to je HSB konektor ki ima 35A kontakte, kar tvojemu namenu zadostuje, imaš 6x 35A + 1 kontakt za PE, kaj si lahko še želiš boljšega? razen cene, najbrž ni ravno poceni, ampak pošlji povpraševanje in nam potem javi koliko pride par konektorjev.

Kar se tiče kvalitete in robustnosti Weidmuller konektorjev pa lahko rečem samo to, da so resnično dobri. Prejle sem iskal med šaro, nekje se mi valja 2 ali 3 pare 24 polnih konektorjev samo notranji del, pa nisem našel Sad

Da bi uporabil drugačen pristop in prestavljal kontaktorje se mi ne zdi smiselno, pusti jih tam kjer so, imel boš zgolj en sam konektor in to tak kot mora biti. Cenovno ne bi prihranil nič, prestavitev kontaktorjev, še ena omarica, 2x konektor, ... še samo 13 polni avtomobilski konektor v paru pride cca 20eur.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bonny



Pridružen/-a: Čet Jan 2010 9:36
Prispevkov: 21
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 09:19:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eto cena je znana.
en komplet (vtčnica/vtikač in vložki) pridejo 70 Eur+DDV. Govorim pa za HSB 6+1.

Sedaj bo pa treba naresti črto kaj in kako. Glede na to da dodatni konektor vseeno potrebujem za povratne informacije končnih stikal, je varianta z ločenimi kontaktorji še vedno aktualna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bonny



Pridružen/-a: Čet Jan 2010 9:36
Prispevkov: 21
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 09:21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja pa še zahvala Rebru za konstruktivne odgovore. Odgovor ki ga lahko koristno uporabiš je vsaj zahvale vreden če sem že prelen da bi pir nesel do bleda. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 06, 2017 11:12:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za drugi konektor lahko uporabiš HDC iz prvega linka, imajo izvedbe z različnim številom polov.

Cena za HSB je torej cca 85eur za komplet, kar precej za doma, ampak je pa za zmeraj, za industrijo in drag stroj pa to ni visoka cena.

Če nekaj želiš narediti profesionalno, robustno, zanesljivo in da tudi nekam zgleda, potem je bolje dati nekaj več za material. Da bi kombiniral en profi konektor in zraven en plastičen konektor, ki se standardno uporablja za posebni namen (7 ali 13 polna vtičnica za prikolico), pa nekako ne zgleda.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group