Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Predator 360w

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2017 18:55:14    Naslov sporočila: Predator 360w Odgovori s citatom

Pozdravljeni upam da mi bo tu kdo lahko pomagal
torej imam MOSFET avtoojacevalec 2x180w oz. 1x360w imam pa sledeci problem varovalko 25A mi skuri ob priklopu napajanja posledicno pa mi pobere oba mosfeta na napajalnem delu ampak ne vedno učih ojacevalec deluje po 10 min pa potem skuri varovalko in mosfete .
zamenjal sem oba mosfeta irfz 44n in stvar priklopil brez 20A varovalke situacija enaka oba mosfeta se pregrejeta in pregorita.odlotal in premeril vse tranzistorje in upore v okolici in na napajalnem delu vse in vse je ok.koncni tranzistorji so tudi ok edino kar je se mi dva 100ohmska upora pregrevata .
zanima me ce mi lahko kdo svetuje kaj naj se preverim oz.kaj bi lahko bili vzroki temu problemu.

hvala za odgovore

z
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 06, 2017 20:58:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MOSFET ojačevalnik ima v izhodnji stopnji MOSFET tranzistorje in ne bipolarne tranzistorje, običajno komplementarne NPN in PNP pare.

V napajalnem delu, konkretno v switcherju pa so MOSFET tranzistorji.

Ker omenjaš IRFZ44N lahko ugibam, da so montirani v switcherju, čeprav so le za 55V napetosti, za uporabo v automotive je bolj ziher uporabiti 100V tranzistorje, čeprav večinoma ni težav tudi s 55V verzijami.

Kakšna fotografija in bolj natančen opis ne bi škodil, pa na velike začetnice, vejice in presledke za ločili bodi bolj pozoren, da bo tekst bolj razumljiv.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 10:48:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravleni

Slike nevem ce bom lahko dodal ker me nekaj zajebava oz. mi jih enostavno noce dodati.
1.
Se pravi gremo od zacetka. Zamenjal sem oba mosfeta IRFZ 44N.Priklopil na 12V in se zgodi naslednja stvar, Ojač. deluje 10min vendar se pri tem pregrevata oba Mosfeta in še dva upora v napajelnem delu ojač. Če pustim napajanje še prikljuceno mi pregorita oba mosfeta ter 20A glavna varovalka.
2.
Recimo če ojacevelec odklopim po 10min in ga potem po 5min priklopim nazaj na 12V mi pa takoj pregori 20A varovalka in oba Mosfreta.
3.
Če ojač. sprobam brez 20A varovalke je situacija enka vendar mi pregori samo eden mosfet.
4.
Premeril sem vse upore in tranzistorje za katere sem mislil da bi lahko bili povezani z temi mosfeti, vendar brez uspeha.Vse je ok.
5.
Meritev kondenzatorjev pa nevem kako je zanesljiva ker je instrument star in cenovni razred 100eu pred 15 leti.
6.
Vem tudi meritev z upori je bolj taksna ker upor je lahko videti vredu in meritev hladnega je tudi ok. Ko pa se segreje potem komaj vidis da je zanic.
7.slike bom probal poslati ce mi bo uspelo ker brez njih si je tezko kaj predstavljati
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 227
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 19:09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni diši to na ali premaknjeno del.točko ("nula") ali kontrola toka v mirovanju ... možno tudi, da ga kakšna zaščita zeza ... bi bilo treba najdet shemo (ali zrisat) Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 09, 2017 21:48:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

še enkrat slike


CAM03212-1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CAM03212-1.jpg
 Velikost datoteke:  263.95 KB
 Downloaded:  13 krat


IMG_20171109_212903.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_20171109_212903.jpg
 Velikost datoteke:  201.84 KB
 Downloaded:  11 krat


CAM03216-1-1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  CAM03216-1-1.jpg
 Velikost datoteke:  116.25 KB
 Downloaded:  9 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 227
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 11:29:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

.. jest bi kot prvo, prelotal vse spoje za vsak slučaj, če je kje hladen lot ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 14:38:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim, da je ojačevalnik en majhen, navaden stereo, oziroma mono v bridge načinu. Izhodna stopnja ojačevalnika je narejena s komplementarnimi bipolarnimi tranzistorji 2SB688 in 2SD718.

Kaj sedaj, kar se ti dogaja?
Treba je ugotoviti kaj je vzrok prevelikemu toku. Ali je vzrok v switcherju (napajalni del) ali pa v ojačevalniku.

Predlagam, da najprej odstraniš vse 4 tranzistorje v ojačevalniku, prej omenjene 2SB688 in 2SD718. Ko bodo odstranjeni tranzistorji, je s tem močnostni del ojačevalnika odstranjen, tranzistorje lahko tudi primerjaš ohmsko med seboj, lahko je eden v delni okvari, delni preboj.
Zadevo priklopiš na 12V in opazuješ tok in čakaš, čakaš, čakaš, kaj se bo zgodilo, za testiranje in da ne kuriš FETov, je dobro ali nujno treba imeti napajalnik s tokovno omejitvijo. Lahko je napaka na kakšnem kondenzatorju na sekundarni strani, verjetno je nekje +/- 30V ali tam nekje, kakšen keramičen kondenzatorček rad dela stik, če ga prebije ali je že v delnem preboju in ga prebije po nekaj minutah... se že prej fajn greje... termalna kamera bi hitro odkrila zlodeja.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 19:58:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala lepa za odgovore in namige .
Bom probal vse našteto preveriti samo zdaj moram počakati na poštarja z mojimi Mosfeti ker sem imel tri in so sli vsi trije dokler sem ugotovil kaj in kako se kaj dogaja.

Pa se vprašanje mogoce ve kdo, kje na netu bi našel knjigo oz. tabelo za zamenljive elemente.Imam narocen tranzistor C 1027 in sem iz vseh treh trgovin dobil odg. da mi ga ne morejo izdobavit.

Hvala za odgovore.

Lp laci
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 10, 2017 21:35:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tranzistorje boš kuril vse dokler ne boš imel urejen napajalnik s tokovno zaščito. Takle majhen ojačevalnik nima v mirovanju (z utišano glasbo ali zelo potiho) kaj kurit preko 1A, mora biti precej manj. FET-i ne pocrkajo, če imaš tok omejen na recimo 3A, če bi potegnilo toliko ali bi želelo več, se bo sesedla napetost.

Jaz vedno tako testiram in spravljam v pogon tovrstne zadeve, sem popravil že ogromno takih ojačevalnikov, ampak zadnje leta je to manj aktualno, kot da nihče več nima glasne avtoakustike...

Kot sem že napisal, odstraniš močne bipolarce v ojačevalniku in najprej testiraš napajalni del, torej switcher ...


Za zamenjavo tranzistorjev iščeš podobne, preštudiraš data-sheet in pregledaš glavne lastnosti in iščeš podobne in močnejše... seveda tudi izkušnje pomagajo ali pa forum, natančno napišeš kaj imaš in kaj iščeš, aplikacija kjer je uporabljen tranzistor, je pomembna, marsikje lahko uporabiš "kar nekaj" in deluje.

http://lmgtfy.com/?q=filetype%3Apdf+2SC1027
Nihče ti ga ne bo dobavil, skoraj zagotovo, treba bo najti nadomestek, odpri novo temo, vidim da nima veze z ojačevalnikom.

Tranzistorje z japonskimi oznakami ki se začnejo z 2 (2SC..., SD..., ...) se pogosto lahko nadomesti z BD, 2N, TIP, ... in še nekimi številkami, seveda tudi google lahko pomaga če iščeš s čarobno besedo "replacement" ali kaj podobnega, "cross reference search"
http://lmgtfy.com/?q=2SC1027+replacement

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 08:51:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A1023 in C1027 imam v drugem ojačevalcu pred končnimi stopnjami TIP2955 IN TIP3055 V PARU.( WECONIC Professional-Carhifi-Sistem)VX-4200 4x50 RMS. Je pa res da sta oba ojač. stara okoli 20let, ko sem še hodil v srednjo šolo, sta oba bila v avtu.Tega sem skuril z frekvenčnimi kretnicami ,ampak tu sem uspel hitro ugotoviti napako.

No bom se potrudil z iskanjem omenjenega tranzistorja vendar je moja angleščina bolj slaba.Bom poskusil če pa mi ne uspe pa bom vas prosil za pomoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 10:06:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Odlotal sem vse štiri končne tranzistorje v ojač.delu.
Odlotal oba (skurjena) Mosfeta.
Odstranil 20A varovalko.
Priklopil na 12V in se mi še vedno segrevata oba 100ohmska upora, glej slika (zraven čipa KA555) edina sta v okolici ki sta vecja, ostali so vsi manjsi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 14:32:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj si dal namesto 20A varovalke?

Če sta upora večja, sta večja z namenom, ker se grejeta in to je spet zaradi točno določenega namena, verjetno sta umetno breme, ker tako mora biti. Seveda je vprašanje koliko se grejeta, če je v mejah normale je to pravilno.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 14:51:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vezje je brez tranzistorjev D718 , B688 , brez Mosfetov in brez varovalke prikljuceno na nap. in se še vedno pregrevata(sta vroča) 100ohmska upora.Nap. pa imam prikljuceno na plus in RMT ter na minus.Se pravi mora biti hudič nekje od prikljicka RMT proti masi zanič, seveda ce razmišljam v pravo smer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1962
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 11, 2017 17:45:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem zakaj ne bereš kar napišem. Če sem napisal, da sta upora močnejša z namenom, potem je normalno da se grejeta, vse ima svoj namen, išči napako drugje in pa, ugotovi najprej, kaj je funkcija teh dveh uporov, zriši si shemo iz vezja.

Priključil si na napajalnik... kakšen??? Ali ima tokovno omejitev, voltmeter, ampermeter?

Po mojih izkušnjah glede na veliko število popravljenih avtoojačevalnikov, je napaka pogosto v okvarjenih močnih bipolarcih v izhodnji stopnji ojačevalnika, včasih tudi v samem napajanju, v switcherju na sekundarni strani. Na primarni strani switcherja nisem beležil nobenih drugih napak, kot skurjeni FET-i, ki so pocrkali zaradi vzrokov na sekundarni strani.

Če karkoli ne razumeš kar sem napisal, me vprašaj, da nerazumljivo napišem na način, ki bo razumljiv tudi začetniku ali nekomu z malo izkušenj.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
laci



Pridružen/-a: Sre Okt 2017 18:28
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 26, 2017 21:25:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
No moj ojačevalec deluje kot nov. Napake sem našel na vhodu ojačevalnika 2xelektrolit, in dva upora in to preko činč vhodov. Vseeno mi ni jasno kako je do tega prišlo saj radio ni kak šiš miš.JVC v rangu 170eu pred 5 leti. No pa da nebom pazabil omeniti, polotal sem večinoma povezav na vezju in vse močnejse elemente.

Hvala lepa na odgovorih in namigih.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group