Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Trafo el. pastirja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Servis
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008 05:47:03    Naslov sporočila: Trafo el. pastirja Odgovori s citatom

Pri aparatu se je pojavila napaka, ko sicer deluje, izhod pa je zelo šibek. Zelo nerad se odločim postaviti diagnozo "trafo", ampak tokrat izgleda da nimam druge izbire.
Če trafo merim Ohmsko mi kaže vse lepo in prav. Primar 1,8E, sekundar 320E in kontrolno navitje, ki služi samo lučki 21E.
Na izhodu pa skorajda ni občutiti napetosti. Ko sem dokončno podvomil v trafo sem ga testiral še z omrežno napetostjo. Tu pa sem opazil pojav, ki se mi zdi zanimiv, zato bi rad slišal še kakšno mnenje.
Kot rečeno na izhodno stran trafota sem priklopil omrežno napetost 230V. Zgodilo se ni nič posebnega (toka sicer nisem meril) ampak nič se ni grelo, nobenih prebojev, skratka vse normalno. Na izhodnem signalu, ki sem ga meril na primarju trafota, pa je na sinusoidi opaziti motnjo, ki mi je padla v oči. Sam sem razmišljal, da se to zgodi ob preboju na vhodu, torej na sekundarni strani. Ob preboju se spremeni razmerje ovojev primar/sekundar in zato se v določenem momentu izhodna napetost nenormalno poveča, kar povzroči motnjo ob vrhu sinusoide. Čudno pa se mi zdi to, da bi trafo stalno prebijal na eni in isti točki sinusoide. Motnja se namreč ne spreminja in je stalno enaka.
Vse je razvidno iz posnetkov. Morda še to, da je aparat 9V DC in da se preko trafota proži elektrolit, ki se polni direktno z napajalno napetostjo.
Zanima me vaše mnenje!

Lep pozdrav



trafo.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  trafo.jpg
 Velikost datoteke:  85.61 KB
 Downloaded:  588 krat


vhod.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  vhod.jpg
 Velikost datoteke:  53.92 KB
 Downloaded:  564 krat


izhod.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  izhod.jpg
 Velikost datoteke:  51.42 KB
 Downloaded:  600 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008 07:37:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Konica je lahko vzrok zasičenosti, saj je 230V preveč tudi za sekundar. Skoraj gotovo je trafo zložen tako, da je zračna reža, ni pa to običajen EI trafo ampak z 2 stebri, lahko bi bil tudi brez zračne reže, saj je teh transformatorjev več različnih oblik.
Priložene slike so zelo slabe in se sam trafo vdi le s težavo, se pa vidi oblika sinusoide.
Konica bi lahko bila posledica preboja, ampak nisem prepričan.
No, vsekakor, če je pastir deloval in dajal impulze, izhoda pa ni ali pa je zelo šibak, potem je skoraj verjetno, da je trafo v mednavojnem stiku, ki se zgodi le s preskokom iskre nekje v navitju, ko se inducira visoka napetost, saj to ni običajen kratek stik med ovoji.
Iz slik ne morem razbrati tip, model, proizvajalca...

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008 09:38:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O zasičenju sicer nisem razmišljal, je pa seveda možno. Bom priklopil trafo prek variaka in v primeru zasičenja bi se morala motnja z nižanjem napetosti izgubiti.
Jedro je z dvemi stebri in U I oblike.
Kakšna ideja, kako bi odstranil maso s katero je trafo zalit?

Če sekundar prebija bi se ga mogoče lotil, ko bo zunaj pol metra snega!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 654
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008 09:50:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi mislim, da gre bolj za zasičenje kot kaj drugega.

Morebitne preboje bi slišal na radiu, sploh na AM področjih. kot prasketanje. Res pa je omrežna napetost zelo verjetno premajhna, da bi se zanesljivo pokazal preboj.

Vendar, če mednavojni stik med dvema sosednjima ovojema že obstaja (kar zadostuje, da pastir nima nobene moči), tega s priklopom na omrežno napetost ne boš ugotovil. Tak trafo se še ne pregreva, tudi tokovi in napetosti so enaki brezhibnemu.

Tako napako ugotoviš po tem, da tak trafo skuri pravilno dimenzionirano varovalko na primarju, ko se trafo izklopi, pri vklopu pa ne. Rabiš pa variak, saj trafo ne sme imeti tako visoke napetosti, da bi šel v zasičenje, ampak malo nižjo, kot tudi omrežnio transformatorji delajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2008 12:00:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Večina zalivnih mas je dvokomponentnih in se jih ne da odstranit, niti ni smiselno, saj se tak transformator menja, kot rezervni del.
Z rezervnimi deli je pa tako, da se menjajo na servisu, kje rzna biti drago, če je izven garancije ali pa ga nekdo popravi, ki ni uraden servis, seveda uspeh ni zagotovljen.
Tukaj je videti, da gre za ogromno število ovojev na sekundarju, kot kaže je to trafo, ki deluje na podobnem principu kot vžigalna tuljava pri avtu, mopedu, ...

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 05:37:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, nisem še meril trafota preko variaka, ko bom, bom poročal o rezultatih. Skratka kot vidim, bo menjava neizogibna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 25, 2016 21:35:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme, bom kar tu nadaljeval.

Vprašanje predvsem za tiste, ki ste bolj pogosto v teh pastirjih, seveda pa šteje vsako mnenje.

Zanima me, ali pri menjavi transformatorja priklopite sekundar kar poljubno, kot pade, ali gledate kam je obrnjen prvi impulz. Načeloma je napetost enaka v vsakem primeru, ne vem pa, ali ima polariteta prvega impulza vpliv na učinkovitost delovanja ali ne oziroma z drugimi besedami, ali je bolje da je obrnjen proti zemlji ali proti ograji.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2016 17:07:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Polariteta impulza nima nobenega vpliva na delovanje, ker strese v vsakem primeru.

Priklop sekundarja je zelo pomemben. Običajno so VN transformatorji za pastirja naviti tako, da je primar na dnu tuljavnika, torej spodaj, potem je izolacija primerne debeline, da zagotavlja dobro izolacijo med navitjema, nato je VN navitje po plasteh. Začetek VN navitja je spodaj, torej bližje primarju, to se vedno priključi na zemljo, ozemljitev pastirja. Konec VN navitja je na vrhu, ta se priključi na ogajo.

Če želiš menjati polariteto impulza, menjaj priključke primarja, ker pri sekundarju nimaš možnosti, za primar je pa vseeno kaj je začetek in kaj konec navitja.

Zakaj je to pomembno, da je začetek VN navitja zemlja?
Pomembno je zaradi tega, ker je v nasprotnem primeru zelo velik potencial v bližini primarja in v sredini navitja, obstaja večja verjetnost preboja med navitjema.

Kaj se zgodi, če je ozemljitev slaba, ograja pa v stiku z zemljo?
Če se to zgodi, je efekt v bistvu skoraj enak, kot če bi obrnil priključke VN navitja. Če je izolacija med navitjema dovolj dobra, načeloma ne bi smelo biti težav, ampak zakaj bi tvegal in zakaj bi povečeval potencialno možnost okvare.

Na servisu sem že imel primerke z zelo slabo izolacijo in je prišlo do preboja. Taki aparati so lahko smrtno nevarni. Pogosto vidim obupno slabe primerke in katastrofalno izdelavo, lahko bi rekel, da so sramota za stroko.

Po novem VN transformatorje za pastirje navijam sam, vseh velikosti in vseh vrst, če bo kdo potreboval. Za podatke ne skrbite, če jih nimate, bom na podlagi aparata ki ga imate, ponudil najbolj optimalno opcijo.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 26, 2016 20:12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber, Hvala za obširen odgovor.

Stvari so razumljive, amapk sploh ne bi pomislil na to, tako da bom šel preverit kako sem obrnil trafo ki sem ga včeraj zamenjal, še preden gre nazaj k lastniku.

Zase sem včasih tudi sam navil kakšen trafo za pastirja, je zamudno, ker gre vse na "polento", zdrži pa dokaj dolgo, v vsakem primeru pa več kot če ga previje servis za previjanje el. motorjev. Ta mi ga je previl tako, da so bile plasti navite do roba tuljavnika in tam je hitro prebilo.

Ko bom pa spet kaj rabil, se pa priporočam.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2016 09:09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, navijanje VN transformatorja je zamudno, ker mora biti lepo navito, ovoj do ovoja, odmaknjeno od roba, vsaka plast skrbno izolirana, paziti je potrebno na vsako malenkost.

Ne vem, kaj si mislil "na polento"? Ali si mislil ročno navijanje?

Jaz navijam na pol ročno z navijalnim strojčkom, žico podajam ročno, ker ni tako tanka, da je ne bi mogel naviti lepo ovoj do ovoja.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2016 19:23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot si napisal Reber, ročno navijanje.

-lesena kocka z luknjo, ki jo vtisnem v tuljavnik
-montaža na primeren vijak cca M8
-vpetje v vrtalko in nato v primež
-rezanje medplastne izolacije + ozkih trakov za zapolnitev praznega prostora na vsaki strani posamezne plasti
- in potem navijanje (pri sekundarju pazim da nimam razpokanih prstov kamor bi se zatikala žica Confused )
-pa izolacija, pa spet navijanje etc etc

Ja tako to gre na "polento"

Verjetno pri tebi ni bistveno drugače.
Lakiral pa nikoli nisem, ker nisem imel možnosti

Saj nisem energetik in to mi ne leži preveč, ampak v 2. letniku srednje nas je pa pokojni prof. Grajžl na TŠC N. Gorica pri praktičnem pouku naučil naviti "mali EI trafo" kot jih je on imenoval in dostikrat pride prav.

Že dolgo je tega!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 28, 2016 22:34:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Navijam na pol ročno. Za tuljavnike si na rezkalnem stroju naredim čim bolj točne lesene kocke iz lepljenih več plasti bukove vezane plošče. To kocko obdelam, da gre tuljavnik nanjo na trdo. Luknjo za 10mm vijak naredim točno na sredini, da se tuljavnik vrti čim bolj po geometrijski sredini brez opletanja. Včasih sem za vpenjalno gred uporabljal M10 navojno palico, sedaj vse dele stružim in naredim čim bolj natančno, razlika v primerjavi z navojno palico je očitna, saj se vrti resnično brez opletanja. Navijanje, oziroma podajanje žice je ročno. Tuljavnik mi obrača strojček, ki ga krmilim s pedalom, da imam obe roki prosti, z nogo pa reguliram hitrost navijanja.

Za male serije je tak na pol ročni strojček v redu, za kakšno avtomatično navijanje tako ni možnosti, ker izolacija plasti ne gre drugače kot ročno, ker je traba paziti na malenkosti in vse detajle. Robove plasti dodatno polepim s poliestrskim lepilnim trakom, da utrdi navitje in ga dodatno izolira. Trakov do roba tuljavnikov običajno ne dodajam, ker uporabljam dovolj trdo izolacijo za plasti. Tuljavnik z navitjem pomakam v izolirni lak, ki zapolni prazne prostorčke in dodatno izolira in utrdi navitje. Ker se plasti ne navijajo do roba tuljavnika, so razdalje dovolj dolge, da ne prihaja do prebojev ob strani.

u2, kot si opisal svoj postopek, ti lahko potrdim, da delaš pravilno, če je izbrana izolacija prebojno dovolj močna, je to tisto pravo. Jaz sedaj namesto T-flex papirja s poliestrom uporabljam DMD, ki je v bistvu poliester v 3 plasteh.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2016 08:04:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katero izolacijo uporabljam pa ne znam odgovrit.
Enkrat sem jo dobil na enem servisu el motorjev in ne vem kako se imenuje.

Zelen papir, na eni strani ima še eno tanko prozorno folijo, ki včasih odstopi in je v dveh različnih debelinah. Debelejšo rabim med primarjem in sekundarjem, ter na vrhu. tanjšo pa med posameznimi plastmi. Ker to res zelo poredko počnem, bom imel tega papirja dovolj še za dolgo časa.
Tiste ozke trakove pri straneh dam pa predvsem zaradi tega, da je navitje tudi ob strani utrjeno in se mi med navijanjem ne podira.
Se mi zdi, da se mi tako kar obnese.
V domačem pastirju okoli njive zdaj "kleplje" sigurno že kakih 5 let 24 ur na dan 365 dni na leto.

(Sinoči mi je šla kar malo dlaka pokonci ko sem na tedniku poslušal kako je treba jelenjad šparat za medvede in volkove in ni za odstrel... Brrrr)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2016 21:00:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ker je ravno čas za bolj notranje posle (glede na koledar in virozo) in ker je bila ravno debata o trafotih sem segel na zgornjo polico v delavnici in se lotil enega, ki je tam že gotovi 2 leti in čaka na poseg. To je bil moj izdelek izpred kakih 10 let in je bila prav zanimiva analiza preboja.
No, slike povedo vse.

Reber, mogoče kakšen poučen komentar.



trafo.jpg
 Opis:
To je bil trafo brez zgornje izolacije

Download
 Ime datoteke:  trafo.jpg
 Velikost datoteke:  227.13 KB
 Downloaded:  65 krat


Spodnja plast.jpg
 Opis:
Tako je prebijalo na spodnjo plast

Download
 Ime datoteke:  Spodnja plast.jpg
 Velikost datoteke:  174.39 KB
 Downloaded:  63 krat


Notranja izolac.jpg
 Opis:
Tako je kurilo še na eno plast nižje

Download
 Ime datoteke:  Notranja izolac.jpg
 Velikost datoteke:  166.32 KB
 Downloaded:  70 krat


Prekurjena izolac.jpg
 Opis:
Tako je skurilo papir

Download
 Ime datoteke:  Prekurjena izolac.jpg
 Velikost datoteke:  49.53 KB
 Downloaded:  66 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 29, 2016 23:09:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole prebije vedno na mestu kjer je začetek spodnje plasti in konec naslednje, kjer je potencial med plastema največji. Konec spodnje in začetek naslednje plasti nima nobenega potenciala razen napetosti enega samega ovoja... seveda se potencial povečuje x2 z vsakim navojem v drugo smer proti prej omenjeni točki.

Na tisti strani, kjer je potencial največji, jaz dodajam najmanj eno plast poliesterskega traku (rumeni lepilni trak) za povečanje prebojne trdnosti. Število plasti VN navitja naj bo čim večje, da se napetost porazdeli na več delov. Prestavno razmerje naj ne bo preveliko, ker dejansko ni potrebno. Če v tuljavniku zmanjka prostora za čim več izolacije, je bolje vzeti večji format jedra in prav tukaj zelo pogosto "proizvajalci" varčujejo, zato je življenska doba nižja, kot bi si uporabnik želel. Dobro je, da je žica čim debelejša, da je manj izgub, ampak je včasih bolje, da je žica malenkost tanjša, da se lahko uporabi debelejša izolacija. Izolacija, ki se uporabi, naj bo znana, oziroma naj bodo znani tehnični podatki, predvsem prebojna trdnost. Do preboja verjetno pride prej tudi zato, ker se včasih zgodi tudi pojav prenapetosti iz ograje, ki je ravno prav nizka, da še ne prebije na iskriščih, zato se pojavi v navitju, ki ga lahko delno poškoduje, zato kasneje prej ali slej pride do preboja v normalnih pogojih delovanja. Ko enkrat prebije, je zadeva zapečatena, na mestu preboja se sprošča vsa energija in zato požge izolacijo, ker tam preskakuje iskra.

Če imaš izolacijo bolj tanko in je neznan podatek prebojne trdnosti, bi ti predlagal, da daješ po 2 plasti izolacije na vsako plast navitja, če ti zmanjka prostora, uporabi malenkost tanjšo žico na račun nekaj malega izgub, ki so manjše, kot sem mislil pred leti. Ko sem naredil meritve, sem ugotovil, da pretiravanje z debelino žice ne prinese neke opazne izboljšave, pretiravanje z debelino izolacije pa zelo opazno izboljša zanesljivost in poveča življensko dobo VN transformatorja.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Servis Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group