Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Verhigi



Pridružen/-a: Sre Nov 2016 16:08
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 11, 2016 10:40:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za vaš trud in odgovor.

Včeraj so nam tudi izvedli še dodatne meritve. Ugotovljeno je bilo, da je vse skupaj res na meji in da bo očitno res potrebno iti na večjo priklopno moč.

Bi vas pa še nekaj povprašal: Pri meni je bilo ugotovljeno, da imam že od spomladi programsko izklopljen en grelec na TČ (takrat mi je v enem dnevu 3x ven vrglo in so tako na "hitro" uredili težavo). Grelec je bil tisti, na kateri fazi je tudi kompresor. Zato sem imel sam še najmanj težav, razen sedaj je bilo ugotovljeno, da je bila ena faza vseeno preobremenjena in bodo naredili prerazporeditev porabnikov. Da bi karkoli slabše delovalo nisem niti opazil oz. sem celo pozabil, da so mi to naredili.

Sedaj pa imam vprašanje: Ali izklop enega grelca lahko kakorkoli vpliva na življenjsko dobo toplotne črpalke ali gre zgolj za bolj počasnejše ogrevanje zaradi manjkajočega grelca? Saj bi v tem primeru pri meni zadostovalo 3x20A. Če pa bi ta izklop grelca vplival na življenjsko dobo oz. s tem posledično kakšne dodatne servise, bi bilo bolj smotrna menjava varovalk.

Lp, igor
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 225
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 11, 2016 12:42:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dodatni grelci so samo zato, da dogrevajo rebra v zunanjem delu, ko so temperature pod nulo, ker drugače izkoristek same toplotne črpalke drastično pade pri večjih minus zunanjih temperaturah ... to je pač "finta v levo" ... Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 11, 2016 16:21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V prejšnjem sporočilu sem vprašal:

reber je napisal/a:
Ali je TČ priključena na 1 fazo ali na 3 faze? Verjetno na 3 faze, če ne je zadeva jasna.


Verhigi je napisal/a:
Grelec je bil tisti, na kateri fazi je tudi kompresor


Kaj je zdaj to, je TČ enofazna?

Brez točnih podatkov ne bomo prišli nikamor, lahko mlatimo prazno slamo in ugibamo!

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Verhigi



Pridružen/-a: Sre Nov 2016 16:08
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2016 19:55:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej bom poskusil točno opisati kakšne so bile meritve potem pa verjamem, da vam bo bolj jasno.

Meritve so pokazale naslednje: Vsi večji porabniki so bili izključeni (pustimo sedaj luči, tv, hladilnik, ...). Na vsaki fazi je bilo ob zagonu TČ po cca. 14-15A. Ko se je zagnala še zunanja enota je na fazi kjer je prej kazalo 15A poskočilo na 20A. Torej na podlagi tega predvidevam, da gre za trofazno TČ.

Serviser iz Viessmana je nato programsko izklopil grelec ali kaj ti jaz vem (grelno moč) na fazi kjer je tudi zunanja enota. Po izklopitvi je na tej fazi kazalo samo še 6-7 namesto prej 20A.

Se opravičujem za nejasnosti ampak žal nisem iz "foha" in včasih malo mimo vžgem Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 12, 2016 20:51:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verhigi je napisal/a:
Ko se je zagnala še zunanja enota je na fazi kjer je prej kazalo 15A poskočilo na 20A.


Kako je lahko vleklo 3x 15A še preden se je zagnala zunanja enota?
Ali ni kompresor samo v zunanji enoti, ker gre za "split" sistem?
Po vsej verjetnosti je kompresor že deloval v zunanji enoti, zagnal se je le ventilator, mogoče še kakšen grelec.
Če je tok TČ na eni fazi 20A, potem je jasno, da z glavnimi varovalkami 20A pač ne bo šlo, nekaj rezerve mora biti za druge porabnike.
Električnega bojlerja očitno nimate, ker ogrevate sanitarno vodo s TČ, imate pa pralni stroj, mogoče sušilni stroj, štedilnik, ki je lahko električni ali plinski, pečica je električna.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group