Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Elektro agregat

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Kje kaj kupiti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Amater40



Pridružen/-a: Sob Dec 2007 11:50
Prispevkov: 199
Kraj: PRIMSKOVO

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 09, 2014 07:36:39    Naslov sporočila: Elektro agregat Odgovori s citatom

Namen imam kupiti agregat za uporaba ob izpadih elektrike.Ker vidim na netu da so cene zelo različne me zanima na kaj je potreno biti pozoren pri nakupu agregata?
hvala za pomoč.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1917
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 07:57:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse je odvisno, kakšni so tvoji nameni uporabi in kakšno zanesljivost potrebuješ. Glede na napisano, lahko kupiš karkoli, dobiš relativno poceni, je pa večinoma kitajska roba, ki ni namenjena nabiranju velikega števila delovnih ur in približevanje maksimalnim obremenitvam za daljši čas. Lahko posežeš tudi po 5x ali 10x dražjih agregatih, ki bodo delovali bolj zanesljivo, ampak... ali se to tudi splača za občasno uporabo?

Imel sem agregat 650W od GUDE, kupljen nekoč v trgovini OBI za cca 100€, po 4 letih sem ga prodal za enako ceno brez težav, no, bil je lepo ohranjen, malo rabljen in je bil pognan v delovanje vsaj vsakih nekaj mesecev, da se je motor ponovno malo utekel, bil je dvotaktni, na mešanico. Pred nekaj tedni sem na bolhi videl oglas, agregat 2000W znamke NOOTOOL za 110€ na Jesenicah in sem brž šel na ogled in morebiten prevzem. Agregat sem preizkusil s pečko 1000/2000W in voltmetrom in ga po uspešnem preizkusu kupil za 100€. Motor 4 taktni, agregat zelo lepo ohranjen, star okoli 1 leta, zmore do max 2400W.

Tudi moj namen je le občasna uporaba, zato sem se starega malega agregata znebil, ker je bil za kaj več le malo preslaboten, prodal ob pravem času (žled in te zadeve pozimi) in potem tudi letos pričakoval večjo ponudbo na bolhi in relativno ugodne cene. Na bolhi bodo letos agregati na ponudbi, tudi drugo leto, saj bodo ljudem, ki so jih množično kupovali, kmalu v napoto in bodo prodajali. Eni agregati bodo prav gotovo rabljeni le nekaj dni do nekaj tednov in lepo ohranjeni, seveda pa zna biti, da bodo tudi kakšni zdelani v ponudbi.

Kaj pri kitajčkih crkuje? regulator vzbujevalnega toka. Nadomestnega se lahko kupi na servisu, sem pa tudi že videl načrte za izdelavo nadomestnega regulatorja. Druge stvari niti ne crkujejo, tudi motorji, ki so relativno preprosti, niso slabi. Kupiš poceni in če crkne, ga poskusiš popraviti, ni pa večje škode, če ga ne moreš popraviti in ga prodaš za dele...
Lahko kupiš drago Hondo ali kaj podobnega, bolj zanesljivo in bolj drago, če slučajno karkoli crkne.


Vzdrževanje velja za vse vrste agregatov, pogon vsake toliko časa, menjava olja ali sveža mešanica, odvisno kaj kuri, če pa imaš diesel, pa enako, olje menjaj vsako leto, rabiš ali ne Exclamation

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 221
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 09:28:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...Ja za občasno uporabo se splača bencinc in pa enofazni agregat ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1917
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 10, 2014 12:09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, res je, prej sem pozabil napisat, da bo enofazni agregat prava izbira, ker 3F agregat ne moreš na eni fazi obremeniti z nazivno močjo, pač pa do največ 1/3 te moči, pa še tukaj lahko pride do težav s simetrijo faz in napetostjo. Pogosto se zgodi, da se skuri navitje ene faze, seveda večinoma zaradi nepravilne uporabe.

Jaz sem za lastne potrebe praktično zastonj posodobil moč iz 650W na 2000W, če bom kdaj v sili moral uporabljat agregat, bom lahko priključil več porabnikov, oziroma bo agregat obremenjen manj, deloval bo z veliko rezervo in zato se lahko pričakuje daljša življenska doba in manj okvar, je pa dimenzijsko precej večji in tudi težji.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Amater40



Pridružen/-a: Sob Dec 2007 11:50
Prispevkov: 199
Kraj: PRIMSKOVO

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 08:59:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvete in izkušnje ki jih iame pri tem,Gledam omenjeni aparat ki je nov in poceni,kaj meniš o tem?
Hvala.

Agregat STRAUS Avstrija.


- Max moč: 3,5kw
- Uporabna moč 2,8kw
- Frekvenca 50 Hz - idealno za zelo občutljive uporabnike
- 4-taktni motor
- 1 x AC 380V
- 3 x AC 220V
- 1 x 12V 8,3A
- Voltmeter, varovalka, ročni vžig, zračni filter, prikaz nivoja goriva.
- tiho in mirno delovanje motorja.
- Agregat je popolnoma nov in še zapakiran.



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 221
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 11, 2014 10:15:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je trofazni generator, glej prejšnjo opombo rebra ...

Ps.: mogoče bi morali na forumu odpreti še oddelek "FreeEnergy" Embarassed ... evo kako je eden rešil samooskrbo pri izpadih elektrike (vztrajnik+alternator+akumulator+avtobrisalci motor+konverter+nekaj dela) ... Srbin na YT : http://www.youtube.com/watch?v=4Ktx-2kf8PU
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Amater40



Pridružen/-a: Sob Dec 2007 11:50
Prispevkov: 199
Kraj: PRIMSKOVO

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 06:38:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To opombo sem sprejel samo dejstvo je da enofaznega agregata težko dobiš za tako ceno, kako bi bilo če bi z 3 f agreg priklopil direkt na utičnico in napajal kontra seveda je potrebno odklopiti zunanje napajanje(elektro),saj stem ni potrebno razpeljavanje kablov po hiši.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 221
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 12, 2014 17:33:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jest se na tvojem mestu ne bi igral s polovičarstvom zaradi keša ali komplikacij pri implementaciji priklopa na inštalacijo, kajti zelo hitro gre kaj narobe (nepravilni priklop na inštalacijo hiše!), pa bo škoda bistveno večja kot je razlika do solidnega agregata/izvora štroma in pravilnega priklopa pred varovalkami z 2-0-1 močnostnim stikalom !!!

Najmanj kar se lahko nehote zgodi s tvojo idejo priklopa agregata direkt v vtičnico ko ni elektrike Rolling Eyes je, da ti odleti "pancerka", pa boš moral elektro klicat in plačat poseg ... ne se zezat zaradi "par €" ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1917
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 13, 2014 08:02:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imaš glavno stikalo, potem bi hišno inštalacijo lahko ločil od elektro omrežja, v tem primeru bi lahko priključil agregat na vtičnico, ampak tukaj bom napisal en velik POZOR !!! Ne tega delat, je že spajky napisal, da gre hitro lahko kaj narobe.

V lansko-letošnjem žledolomu so bila mnoga gospodinjstva brez elektrike, s servisom agregatov sem imel veliko dela, tudi s priklopi. Zavrnil sem vse želje, ki so bile v stilu, da naj priključim agregat kar v vtičnico ... sem pa zato montiral nekaj 1-0-2 stikal, kolikor je dopuščal čas, večinoma so do pomembnih porabnikov potegnili podaljške in je bila zadeva rešena. Nekateri so se za montažo stikala 1-0-2 odločili tudi kasneje in še vedno se odločajo, da bodo pripravljeni za naslednjo zimo.

Za priklop agregata na hišno inštalacijo je treba nujno uporabiti stikalo 1-0-2, tako da se ne more zgoditi, da bi bila naenkrat vključena omrežje in agregat
Exclamation

Priklop agregata v vtičnico prav tako ni pravilen način, treba je montirati stenski vtikač ali pa da ti vtikač visi nekje na kablu, da ga vključiš v agregat, seveda je dovoljen tudi fiksna priključitev, seveda spet pod pogojem, da si uporabil prej omenjeno in ustrezno stikalo Exclamation

Če imaš po hiši trifazno napeljavo, lahko uporabiš ustrezno močan in zmogljiv trifazni agregat, v nemalo primerih bi šlo tudi z enofaznim, s katerim napajaš vse tri faze.

Kaj gre lahko tukaj narobe?

Pri uporabi 3 faznega agregata, ki je dovolj močan in zmogljiv, nima kaj iti narobe, tudi pri obremenitvi le ene faze, seveda do razumne obremenitve, ki jo dovoljuje generator.
Pri uporabi enofaznega agregata, bo hitro gor preveč porabnikov, zato bo zaščita metala ven ali pa motor ne bo zmogel, lahko tudi crkne generator, če ni ustrezno varovan ali pa zaščite ne delujejo.
Če bi imel (teoretično) zelo zmogljiv enofazni agregat, bi s tem recimo napajal vse tri faze, potem bi šel vključit npr steklokeramično ploščo, ki ima 3F priklop.... kaj se bo zgodilo? Preobremenjen bo ničelni vodnik, saj ni zvezdišča in bi vsota tokov vseh 3 faz tekla tudi po ničelnem vodniku. Pri 3F napajanju se to ne zgodi, saj pri enakomerni obremenitvi vseh 3 faz toka skozi ničelni vodnik ni Exclamation

Da o napajanju 3F porabnikov sploh ne pišemo, ker jasno da ne bodo delovali, s tem so mišljeni asinhronski elektromotorji in porabniki, ki potrebujejo 400VAC, ...

Napajanje z agregatom naj bo torej zelo premišljeno in naj se nanj zato priključi le nujne porabnike ali pa si je potrebno omisliti tak agregat, ki bo zmogel napajati celo hišo in da ostane še malo rezerve. Če imaš torej 10kW priklop (glavne varovalke 3x 25A) potrebuješ agregat z močjo več kot 10kW, narediš ustrezen priklop in še avtomatični zagon in preklop napajanja... bo pa to malo dražja varianta Twisted Evil

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Amater40



Pridružen/-a: Sob Dec 2007 11:50
Prispevkov: 199
Kraj: PRIMSKOVO

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 15, 2014 14:18:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Upošteval sem vaše nasvete in kupil enofazni generator Einhell BT-PG 3100/1 deloval je le 10 ur, lepo dela samo kako ga stestiram če je res z njm vse ok.( ima še 1.5 leta garancije) in če bi lahko tudi PC delal na ta tok?Porabnike bom priklapljal posamezno in to preko podaljškov saj si ne želim kakšnih neprijetnosti z instalacijo,najbolj pomemno je da so skrinje in hladilnik v pogonu in seveda kakšna luč to se da časovno kombinirati.
Hvala za nasvete.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1917
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 11:05:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zgoraj v enem od odgovorov sem napisal:
Citiram:
Agregat sem preizkusil s pečko 1000/2000W in voltmetrom in ga po uspešnem preizkusu kupil...
Agregat torej preizkusiš kar z različnimi porabniki in zraven meriš napetost, najbolje z digitalnim in analognim voltmetrom hkrati, če imaš slučajno še osciloskop, pa lahko preveriš še sinusoido Wink Seveda računalnik prav lepo deluje na napajanje iz agregata, ker je stikalnim napajalnikom prav vseeno kakšna je frekvenca in oblika sinusoide, lahko je tudi precej popačena in tudi je iz agregata namreč Wink
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Amater40



Pridružen/-a: Sob Dec 2007 11:50
Prispevkov: 199
Kraj: PRIMSKOVO

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 16, 2014 14:30:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

En preizkus sem opravil, priklopil sem dve skrini hladilnik in nato še fen na polno moč (2000 W) in je zdržal res pa da je precej na težko delal napetost je bila pri polni obremenitvi 228V, brez obremenitve pa 238V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 17, 2014 22:25:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da imam enak agregat sam (no, deponiran je pri tastu in nisem povsem prepričan, je pa nazivna moč 2,2kW) in se je zelo dobro izkazal. Glede na to da sem ga kupil sredi največje krize in da ima v Avstriji 5 let garancije, upam da bo to to. Je pa pri meni gnal peč CK in ostale drobnarije, nanj sta tudi pomivalni in pralni stroj (seveda ne hkrati) zaključila svoj cikel. Sosedu je po 4 dneh zmrzovanja v hiši (cca 7 do 10 stopinj) edini uspel pognati peč na pelete, brez da bi javila alrm in se ustavila. Lahko si predstavljaš veselje, ko je po 4 dneh imel toplo hišo ( brez elektrike smo bili en teden).

Skratka- mislim da je enak in jaz kolikor sem ga rabil oziroma vozil po vasi in reševal težave se mi zdi smiselen nakup. Cena je bila pa 250€, ko se je največji šrot prodajal za dvojno ceno Sad .

_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 221
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 19, 2014 08:15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Exclamation Na vsako napravo z elektroniko v sebi (tudi z agregatom!), ki ne pije preveč štroma prenapetostno zaščito iz trgovine za dobrih 10€ zaradi eventuelnih kasnejših "glavobolov! ... jest imam tudi klimo in pralni stroj tako ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 221
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 19, 2014 10:26:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rolling Eyes Kaj pa tale z bolhe za 70€ ? .. res ni nov ma ...

http://www.bolha.com/stroji-orodja/motorni-stroji-orodje/agregati/agregat-1294126312.html?aclct=1405684337
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Amater40



Pridružen/-a: Sob Dec 2007 11:50
Prispevkov: 199
Kraj: PRIMSKOVO

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 27, 2014 07:41:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naredil sem test z Brusilko- veliko starejše izdelave z direktnim zagonom (z rezilko za kamen) in jo agregat zdržal tako da je delovanje OK.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cokolino



Pridružen/-a: Sre Jul 2016 13:10
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 11, 2016 10:02:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo,

zanima me kateri agregati so najboljši za najboljši za najmanj denarja?
Gledam ponubo agregatov tukaj http://www.metalmikulic.si/agregati in ne vem za katerega se odločiti, glede na kvaliteto in ceno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1917
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 13, 2016 06:31:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"Malo denarja, malo muzike"... pravijo Rolling Eyes

Pri cenenih agregatih ne bi računal, da so sposobni prenesti nazivno obremenitev na daljši rok ali pa da bodo zdržali večje število delovnih ur. Mislim, da je najbolje izbrati en kompromis, kupiti za eno stopnjo močnejši, dražji stroj, pregledati kvaliteto izdelave in podobno. Uporabljeni materiali lahko veliko povedo o kvaliteti in to se na zunaj kar hitro opazi. Tudi dolžina garancije je lahko upoštevana pri merilu kvalitete. Zanesljivega recepta za izbiro ni, lahko se zgodi, da imaš srečo pri cenenem in smolo pri dražjem ...
Garancija, dobavljivost rezervnih delov, servis, zadovoljni kupci, mnenja uporabnikov, ... to upoštevaj in ne boš zgrešil veliko. Seveda je odvisno kakšno moč sploh iščeš in kakšen bo namen in režim obratovanja.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cokolino



Pridružen/-a: Sre Jul 2016 13:10
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 18, 2016 09:21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabljal ga bom za domačo uporabo. Predvsem na vikendu, kjer nimamo elektrike. Nanj ne mislim priključiti več različnih naprav z visoko porabo.

Računam za čim boljšega do nekje 1.000 € Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1917
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 19, 2016 07:13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče kakšna Honda inverterski, če si postavil budget 1k€ je to že v štartu mišljen nekoliko boljši agregat.
Sam imam Nutool 2kW iz Merkurja cca 200€, kupljen rabljen za 100€, menjal sem vžigalno tuljavo (strošek 10€) in deluje čisto v redu, le dimenzijsko ni primerljiv z invertorskim, ki je običajno tudi kar precej tih, se ga skoraj ne sliši.
Razmisli kaj boš delal, katero ročno električno orodje boš uporabljal (skoraj gotovo ga boš, če na takoj pa pozneje) in kakšen režim obratovanja bo.
Na vikendu si postaviš še fotovoltaični sistem, za daljše obdobje brez sonca in za čas večje porabe imaš za backup agregat, da lahko delaš in/ali napolniš akumulator.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Kje kaj kupiti Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group