Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 11:50:19    Naslov sporočila: Merjenje nivoja v rezervoarju za deževnico Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Sedaj, ko regulator ogrevanja končno deluje tak kot mora, že razmišljam o novem projektu.
V zemljo imam vkopan rezervoar za deževnico. Hidrofor se nahaja v kleti stavbe. Težava nastopi takrat, ko zmanjka vode v rezervoarju, ker potem hidrofor obratuje v prazno.
Ko sem rezervoar betoniral sem v rezervoar pripeljal tudi en UTP kabel, katerega sem nameraval uporabiti v ta namen, s tem da takrat še nisem vedel točno kako in s čim.

Za stanje "Prazen rezervoar" lahko zelo enostavno uporabi samo dve žički iz tega kabla, ki bi ju postavil recimo 10 cm na dnom rezervoarja, ki bi mi detektirali kdaj ni več vode.
Vendar bi raje želel meriti nivo vode v rezervoarju, to prikazovati potem na zaslonu v hiši. Na ta način imam potem informacijo o stanju v rezervoarju in lahko v naprej pričakujem kdaj mi bo vode zmanjkalo.
Razmišljal sem da bi na dnu rezervoarja imel senzor tlaka, vendar se je to pokazalo za velik problem. Kje dobiti poceni senzor tlaka, ki bi ga lahko imel potopljenega v vodi... Senzor tlaka bi potem priključil preko UTP kabla na elektroniko v hiši. Dolžina tega kabla je približno 10 m.

Obstaja kakšen drug način za merjenje nivoja in da bi lahko uporabil obstoječi kable?

Hvala za namige.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1935
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 17:46:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spomni se na preprost in poceni merilnik nivoja, ki se uporablja v cisternah za kurilno olje. Ta merilnik ima plovček privezan na vrvico, ta vrvica pa je navita na mehanizem kazalca, ki kaže nivo. Plovček je ravno toliko težak, da plava na gladini in hkrati uspešno potegne vrvico navzdol, ko nivo pada.

Na enak način sem videl narejen senzor nivoja tako, da je bil namesto mehanizma s kazalcem, uporabljen multiturn potenciometer (10 vrtljajev) in ena vzmet. Vrvica se je navijala na valjček, ki je bil nataknjen na os potenciometra. Premer valjčka naj bo tak, da z 10 vrtljaji dosežeš tako dolžino vrvice, kakršno območje želiš meriti. Ker si strojnik, boš hitro vedel kako naj bi to delovalo. Tisti mehanizem sem dejansko imel v rokah in ga žal nekam založil. Ne spomnim se točno, kako je bilo rešeno z vzmetjo, ki je navijala vrvico in obračala potenciometer. Zadeva mora biti uravnotežena in hkrati biti sposobna premagati trenje potenciometra. Če je valjček večjega premera, bo s tem ročica daljša in vpliv trenja bo manjši. Namesto vzmeti bi lahko uporabil protiutež, ki ne plava na gladini. Meritev z multiturn potenciometrom je pravzaprav zelo podobna meritvi nivoja goriva v avtomobilskem rezervoarju. Izmerjeni rezultat je analogni, kar ne bi smelo biti problem če uporabiš AD vhod uC. Multiturn potenciometri imajo običajno precej dobro linearnost, tako da bi bila meritev že zelo točna.

Obstajajo še bolj preproste metode, vendar te dajejo bolj grobo izmerjen rezultat, lahko tudi zelo skopo informacijo: je ali ni izboljšana verzija bi bila kvečjemu po stopnjah.

Če uporabiš dve kovinski palici, bi lahko meril upornost, žal pa taka metoda ne bo ravno točna, če se upornost vode spreminja zaradi kislosti. Seveda bi lahko te spremembe kompenziral z dodatnim kontrolnim senzorjem upornosti vode, ampak to bi bilo že kompliciranje in ni nujno, da bi dosegel zadovoljivo točnost. Če uporabiš več različno dolgih kovinskih palic, bi imel informacijo po stopnjah. Zelo velika pomankljivost tega sistema je korozija elektrod (kovinskih palic). Tudi če uporabiš nerjaveče palice, se pojavi korozija zaradi toka, ki teče zaradi meritve. Tok je majhen, ampak stalen, zato bi lahko problem rešil z občasno meritvijo vsakih nekaj ur za nekaj sekund. razmerje meritve je lahko tudi drugačno. Večino časa tok skozi vodo ne bi tekel, ampak bi tekel le zelo kratek čas, ko izvajaš meritev.

Da se izogneš koroziji, lahko uporabiš plovček, na katerega je pritrjen magnet, lepo zaprt v nevtralno posodo, da nima vpliva na vodo in obratno. Plovček bi se gibal vertikalno v plastični cevi, na katero bi lahko namestil reed kontakte, spet dobro zaprte, da voda ne pride do žic. Pomankljivost tega načina je "domet" magneta, saj bi v primeru, da je razdalja med reed kontakti večja in se magnet nahaja vmes, ne bo vklopljen noben reed kontakt in tako ne bi vedel kje se plovček nahaja, razen, če si program zapomni zadnjo informacijo...

Meritve po stopnjah so spet lahko neugodne, ker zahteva več vhodov na uC ali bolj zapleteno vezje. Mogoče bi zadevo rešil tudi tako, da bi preklapljal upore in tako zmogel meriti le na enem vhodu uC ali namenskemu vezju.

Možnosti je veliko, lahko se poslužiš tudi merjenja z ultrazvokom in še kaj bi se lahko našlo.

Od uporabnika je odvisno, kako točno, kako zakomplicirano rešitev bo izbral in seveda cena bo tudi imela precej pri vsem tem. Na najbolj važno stvar bi pa skoraj pozabil, to je iznajdljivost Wink

Osebno bi se odločil za potenciometer in vrvice Wink

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 18:58:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo,

hvala za izčrpen odgovor.
Tale ideja s potenciometrom mi je zelo všeč. Ampak imam en pomislek (morda neumesten):
Skrbi me vlaga, kateri bi bil ta potenciometer izpostavljen. Cisterna je zakopana v zemlji, med pokrovom in najvišjo možno gladino vode je 30cm.
Mislim, da bi kondenzacija znala biti problematična.
Drug pomislek pa imam, kaj bo pozimi, ko bo zelo mraz. Takrat bo potenciometru tudi zelo mraz.
Ali sta ta dva pomisleka upravičena?

V prilogi pošiljam podatkovni list od senzorja za tlak, ki naj bi bil uporabne tudi za merjenje nivoja vode.
Ali je ta senzor v redu za ta namen?



Senzor tlaka.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Senzor tlaka.pdf
 Velikost datoteke:  128.54 KB
 Downloaded:  178 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1935
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 20:19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vlaga bi verjetno škodovala potenciometru, mraz pa mislim da ne, bi moral pogledat kakšne tehnične podatke. Vlagi bi se izognil tako, da bi na gred nataknil semering, potenciometer pa hermetično zaprl. Ohišje bi moral narediti natančno na orodjarski način (struženje, rezkanje, ...) in dobro zatesniti. V vsakem primeru gred potenciometra ne bi nosila direktno vrvic in uteži, za ta namen bi moral dodati še eno samostojno uležajeno gred. Povezava obeh gredi bi bila verjetno izvedena z elastično sklopko, še lažje pa bi bilo s trdo sklopko z mehkim vpetjem potenciometra Wink
Večino sestavnih delov bi verjetno lahko naredil na stružnici.

Izvedba s tlačnim senzorjem bi bila bolj enostavna, tudi senzor bi bil lahko montiran v hiši, če do tja potegneš cevko. Upam, da prej omenjen UTP kabel nisi napeljal brez inštalacijske cevi, da bi lahko skozi to cev napeljal cevko za merjenje tlaka. Meritve s tlačnim senzorjem bodo verjetno zelo natančne, razen če nekje popusti tlak in potem bi prišlo do napake, o tem bi lahko ti kaj več napisal Rolling Eyes

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 12, 2014 12:48:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa če vrvico napelješ v klet in tam montiraš potenciometer?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1935
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 12:14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ideja je dobra, bo veter povedal, če je zanj to izvedljivo. Če bi vrvico napeljal po eni gladki cevki, da bo čim manj drsnega upora, bi mogoče šlo, če razdalja ni prevelika. Problem bi nastal, ko bi v cevko prišla vlaga in bi se mokra vrvica prijemala na cevko, zato bi moral uporabiti laks ali kaj podobnega.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 29, 2016 19:13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Ali je morda že kdo izdelal napravo za merjenje nivoja v rezervoarju z vodo s pomočjo Arduino in UZ modula?
Ali ima kdo kakšne izkušnje glede tega?
Predvsem me zanima vpliv vlage na tak senzor.
Morda ima kdo kakšno kodo, ki je napisana za Bascom?

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:15
Prispevkov: 28
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 08:58:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delal sem, sicer ne za vodo, ampak za kurilno olje, pa ne v arduino okolju. Deluje....relativno dobro, moraš pa obvezno zraven meriti temperaturo, če ne bodo napake prevelike, posebej, če bo cisterna zunaj, kjer je pozimi minus 10, 20, poleti pa plus 20,30...
Kako bo z vlago...hja, težko reči, ampak nenazadnje so ti senzorji tako poceni (recio HC-SR04 je na ebaju en dolar...), da če ti drži eno leto, bo menjava praktično zastonj...
Za bascom uporabi ukaz pulsein in pulseout, ta ti direktno meri dolžino impulza na nekem pinu. Potem samo preračunaš na litre, pa si zmagal.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 12:05:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, hvala.
Kako pa je kaj z dometom tega senzorja? Sem gledal po interentu in pravijo da naj bi lovil celo do 4m?
Ali je potrebno narediti kakšen tulec na oddajniku in sprejemniku, da bi zmanjšal napake zaradi različnih odbojev iz drugih smeri?
Temperatura: Ja, vsekakor bom to naredil, saj temperatura po plinski enačbi vpliva na hitrost zvoka po zraku: v=SQR (1.4 x 287 x Temp.).
Pri T=293K .... 243 m/s.
Temperaturo mislim meriti še z enim Dallsaom DS1820.

Valovna dolžina pri 40kHz=343m/2 / 40 000Hz=0.0086m= 8.5mm.
Razmišljam o nekem tubusu spredaj, tako na oddajniku kot na sprejemniku za filtriranje raznih odbojev...
Ima to kakšen smisel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:15
Prispevkov: 28
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 17:50:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, jaz sem imel gor nataknjene cevčice, ki sem jih naredil kar iz tankega kartona. V tvojem primeru, ko gre za vodo bi raje dal kaj iz plastike gor, npr. Cevi za nadometno montažo elektrike...malce moraš stestirat, da vidiš, kdaj ti vrača najbolj enake rezultate. Narediš program, ki ti meri recimo na 1 sekundo in ízpisuje na LCD ter poskušaš različne variante.

Naj bi imel do 4 m dometa, ja. Seveda pri tej razdalji izmeri tisto, ki je najbližje. Ne moreš ravno ciljati na nek predmet, če razumeš.
Dallas bo kar v redu, ja.

_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 18:35:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
Vseeno me zanima koliko dolge so bile te cevi in kakšnega premera?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek



Pridružen/-a: Sre Apr 2008 14:15
Prispevkov: 28
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 19:07:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh...fi je cca 16mm, kolikor je pač premer senzorjev, dolžino sem pa imel okoli 5cm. Če je bila daljša, je že prihajalo do nekonsistentnih meritev (izpadov, očitno odbiti žarek ni vedno prišel do sprejemnika).
_________________
http://www.protoncek.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 07, 2016 19:19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala.
Se bom javil ko bom skupaj spravil to reč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
qwertz



Pridružen/-a: Ned Jun 2008 10:49
Prispevkov: 49
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 18, 2016 07:05:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Minimalni nivo tekočine lahko zaznavaš s plovnim stikalom.


http://si.farnell.com/triton-controls/lr08-w/weight-for-lr08-float-switch/dp/1894669
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
veter



Pridružen/-a: Sob Avg 2008 14:48
Prispevkov: 36
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 18, 2016 07:10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Minimalni nivo že merim z originalnim plovnim stikalom. Vendar želim vedeti koliko vode imam v rezervoarju, da se potem odločim, kako intenzivno bom zalival....

Doma že imam ultrazvočni modul. Sedaj potrebujem samo malo prostega časa. da to spravim skupaj. Sem našel kar nekaj primerov (ne za Bascom).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group