Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

3 fazni motor na 1 fazo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 11, 2014 15:55:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako misliš "močnejši eden kondenzator" ?

Če misliš kapaciteto kondenzatorja, je recept jasen, 8uF za 100W moči motorja, odstopanje nekaj % ne bo problematično.

Za tvoj primer naračunanih 72uF kapacitete pomeni, da lahko uporabiš kondenzator s kapaciteto 72uF, ampak ker ta kapaciteta ne obstaja, jo lahko dobiš z vzporedno vezavo dveh ali več kondenzatorjev, tako preprosto je to. Naj ti že vnaprej povem, da štartni kondenzatorji za ta namen niso primerni, ker rabiš kondenzator za trajno obratovanje.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 225
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2014 02:33:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pogleda se na odpadu za kondenzator od starega pralnega stroja npr.; paralelno se zveže 2x33 ali do 2x39 microF (66-78mikroF in vzeti najmanj 350V-tne ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2016 22:18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za tale trofazni elektromotor mi je aplikacija na telefonu preračunala kondenzator 48,74uF... zdi se mi malo malo, če je na vsakih 100W 8uF


Uporabljam pa aplikacijo http://www.gallinaettore.com/ge/calcoli_elettrici_android.php



img20160128144706.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  img20160128144706.jpg
 Velikost datoteke:  169.01 KB
 Downloaded:  200 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2016 23:21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Motor povežeš v trikot in priključiš po priloženi shemi. Shema je od tukaj
Motor v najboljšem primeru doseže 2/3 nazivne moči, seveda ob uporabi ustrezne kapacitete kondenzatorja.

Ne vem kaj je narobe s starim preizkušenim receptom? Niti slučajno mi ni jasno, kako aplikacija izračunava potrebno kapaciteto, enako stvar bi lahko napisal kar v excell, ker gre za čisto navadno preračunavanje.

Če želiš doseči polno moč, je bolje uporabiti frekvenčni regulator, ki ga je možno napajati tudi enofazno z le z 230V. Na izhodu bo tak frekvenčni regulator zagotovil 230V medfazne napetosti, zato tvoj motor priključiš prav tako v trikot.



1 phase delta use capacitor to run 3 phase motor.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  1 phase delta use capacitor to run 3 phase motor.jpg
 Velikost datoteke:  78.99 KB
 Downloaded:  205 krat


_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 28, 2016 23:35:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi bolje da dam po starem receptu kondenzator vsaj 64uF in ne po aplikaciji 48uF. Nevem po čem računajo te aplikacije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 29, 2016 11:20:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko vzameš sredino, poskusiš s kondenzatorjem 60uF oziroma 2x 30uF če ne dobiš 60uF, oziroma kombinacija drugih kapacitet.

Katera kapaciteta bo najbolj prava bi verjetno lahko ugotovil tudi z meritvami tokov in napetosti na posameznih navitjih elektromotorja.
Pomembno je, da ne presežeš nazivnega toka navitja.
Tudi previsoka napetost na navitju lahko škodi (preboj med ovoji), saj je zaradi faznega zamika med tokom in napetostjo lahko napetost razmeroma visoka kljub nizkemu toku.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 29, 2016 15:41:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vzel sem dva kondenzatorja eden je 50 drugi pa 12 μF. Se pravi mora biti tok na navitjih tam nekje 2.74A kot je zapisano na tablici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 30, 2016 11:25:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, kakšen bo tok, prav gotovo ne bo simetričen, bo pa tam nekje približno. Za pravilno meritev bi moral interno pomeriti tokove posameznega navitja, da bi bil siguren, da toka ne presegaš. Verjetno bo že v redu, če že zunanje merjenje toka ne dosega nazivnega, oziroma je v varnih mejah pod nazivnim tokom.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 30, 2016 20:32:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom pomeril s tokovnimi klešči ob vklopu motorja...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 13:11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Motor sem priklopil na pomožnem navitju čez kondenzator je 4 A toka, med ostalima navitjema je pa 2.5 do 3 A... Verjetno je zato več, ker je na motor priključena črpalka.

Prvo sem probal samo z 50 uF kondenzatorjem in je bil zagon slabši tok isti, potem sem dodal še 12 uF in je bil zakon takojšen, tok pa tudi isti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 13:46:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tok za posamezno navitje je 1,58A za tvoj motor, to je tok vezave v zvezdo.
Da lahko pomeriš tokove posameznih navitij v vezavi trikot, jih moraš meriti interno, pomagaš si s shemo priklopa navitij na priključke elektromotorja.

Zavedati se moraš, da se tokovi v 3F sistemu lepo simetrično razdelijo na navitja 3F motorja, pri napajanju z 1F in pomožnim kondenzatorjem pa zamik faze ni 120° pač pa blizu 90°.

Ker so navitja dokaj robustna, lahko za kratek čas tudi preobremeniš motor, poskusi še z večjimi kapacitetami.

Če se ne bo izšlo tokovno za posamezno navitje, če bo tok prevelik, ti verjetno ne ostane drugega, kot da uporabiš 3F za napajanje oziroma menjaš motor ali kar celo črpalko z 1F motorjem. 3F lahko dobiš tudi iz frekvenčnika.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 14:36:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako to misliš interno naj pomerim tok? sedaj sem meril vsak priključek posebej na motorju s tokovnimi kleščami.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 18:41:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V trikot vezavi ti gre vsaka faza dejansko na dve navitji, kar pomeni, da se tok vsake faze razdeli v dve navitji. Pri zvezda vezavi gre faza direktno skozi eno navitje in se v zvezdišču razdeli v drugi dve navitji. Ker so tokovi fazno zamaknjeni tako kot napetosti, se ne seštevajo kar tako preprosto, kot jih pomeriš Wink

V prejšnjem odgovoru sem ti napisal, da si nariši interne povezave motorja in kako je motor priključen, pa boš kmalu videl kje moraš meriti tokove, ker ti verjetno meriš tokove zunaj na priključkih, do motorja si pripeljal 3 žice namesto 6.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 01, 2016 19:56:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aaa se pravi morem mostičke od trikota dati stran in pripeljati še tri kable namesto mostičkov in meriti na tuljavi tok U1, U2 V1, V2 in na W1, W2. In tukaj more bit tam do 2A toka? Nisem se nikol tok ukvarjal s priklopom trofaznih motorjev na eno fazo. Smile bo treba zaprost na elektro za 3 faze Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2016 10:20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem malo pogledal Končarjev priročnik za njihove elektromotorje. Za trifazni dvopolni elektromotor, ki naj bi deloval enofaznoi, lahko izračunaš kapacitivnost pogonskega kondenzatorja po empirični formuli:
C=31,5 ln(P)+64.
Po mojem izračunu pride za tvoj elektromotor kondenzator kapacitivnosti ca 60mikroF.

_________________
Če si praktik, spoštuj teorijo, če si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 03, 2016 11:39:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ali po starem receptu vsakih 8uF na 100w moči
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group