Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

priklop frekvenčnika na dvohitrostni motor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bixxol



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 16:22
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 08:19:37    Naslov sporočila: priklop frekvenčnika na dvohitrostni motor Odgovori s citatom

lep pozdrav,
obračam se na vas, če mi lahko nekdo razloži, kako bi lahko priklopil frekvenčnik na motor, ki ima dve hitrosti, to je motor za ventilator.

motor:
elektrokovina T80 A4/6
380V 1,1/0,6A
0,34/0,12kW

ali bi lahko uporabil 1fazni frekvenčnik?

na tablici je tale vezava ki je v priponki



image-172.gif
 Opis:
vezava

Download
 Ime datoteke:  image-172.gif
 Velikost datoteke:  16.54 KB
 Downloaded:  885 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 11:43:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot je iz sheme razvidno imaš elektromotor z dvojnim navitjem. Na frekvečnik priklopiš eno izmed navitij, drugo navitje ostane prosto. V kolikor želiš spreminjati hitrost, lahko to storiš na frekvenčnem pretvorniku. Frekvenčnik pa mora imeti enofazni vhod in trifazni izhod.
_________________
Če si praktik, spoštuj teorijo, če si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bixxol



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 16:22
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 11:53:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ali lahko uporabim tudi frekvenčnik z trifaznim vhodom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 12:31:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda lahko, če imaš trifazno napetost v hiši in pa tudi frekvenčnik mora biti za trifazno priključitev.
_________________
Če si praktik, spoštuj teorijo, če si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 12:32:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frekvenčnik lahko napajaš z eno fazo 230V ali s 3 fazami z napetostjo 400V. Izhod frekvenčnika načeloma ni odvisen od vrste napajanja, ker na izhodu dobiš frekvenco in napetost glede na vpisane parametre.

Frekvenčnik lahko napajaš s 400V, če je narejen za to napetost. Manjši frekvenčniki so običajno le za 230V, srednje veliki za 230V in 400V, veliki samo za 400V. Napajalna napetost lahko vpliva na izhod le v primeru, če je napajalna napetost 230V, na izhodu pa bi želel višjo napajalno napetost, to je v primeru, če imaš motor vezan v zvezdo in bi ga želel napajat z napetostjo 400V. V takih primerih se motor veže v trikot, seveda če je ustrezen motor, oziroma, moraš imeti ustrezen motor. Stvari so sicer zelo univerzalne, ampak včasih določene kombinacije pač ne gredo skupaj.

Za tvoj primer sem rahlo v dvomih, da bo tole šlo na frekvenčnik z enofaznim napajanjem, ker je to le 230V napajalna napetost in na izhodu potem ne vem, če lahko dobiš željenih 380V, seveda odvisno od frekvenčnika, pred leti sem imel enega od siemens in tega ni omogočal.

Ker imaš elektromotor male moči, boš verjetno izbral temu primeren frekvenčnik. Pri izbiri preveri, če na izhodu lahko zagotovi 380V pri napajanju 230V.

Motor boš zvezal enako, kot če bi ga uporabil brez frekvenčnika. Na motorju izbereš tisto hitrost, ki ti najbolj ustreza. Če bi želel preklapljati tudi hitrost na motorju, jo izbiraš na enak način, kot brez frekvenčnika, ampak to verjetno ne bo potrebno, saj boš že s frekvenčnikom spreminjal vrtljaje v širokem območju, seveda je dobro preveriti tudi to, v katerem frekvenčnem območju motor lahko deluje, to je minimalna frekvenca in maksimalna frekvenca. Za minimalno frekvenco sicer lahko za kratek čas zaideš tudi v nedovoljeno območje.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bixxol



Pridružen/-a: Tor Okt 2011 16:22
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 13:44:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

izbral bom frekvenčnik z 3 faznim vhodom, da bo bolj sigurno ,
zanima me kakšno varovalko moraš dati pred frekvenčnik, ker v nekaterih navodilih piše Fuse/NFB(no fuse braker), kako potem varujemo tokokrog?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 15:06:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem spregledal, da se elektromotorja ne da prevezati v trikot, zato mora res biti izhodna napetost 380 V in najbrž tudi vhodna (čeprav pa se mogoče dobi tudi takšen pretvornik, ki vhodno napetost transformira na višjo, samo je verjetno cenovno neekonomičen). Hitrost pri asinhronskem motorju se spreminja ali s številom polov (zato tudi dvojno navitje) ali pa s frekvenco. Mislim, da imajo frekvenčni pretvorniki v določenih mejah možnost zvezne nastavitve spremembe frekvence.
_________________
Če si praktik, spoštuj teorijo, če si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 11, 2014 19:31:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred frekvenčnik daš varovalko tako, kolikor je predpisana zanj, oziroma tako, da ščitiš inštalacijo do fekvenčnika. Če je frekvenčnik priključen preko že narejene inštalacije in vključen v vtičnico, ne rabiš dodatne varovalke, ker je varovana že inštalacija. Omejitev toka skozi elektromotor vrši frekvenčnik s pomočjo parametrov, ki jih vpišeš.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
samson11



Pridružen/-a: Čet Mar 2015 17:31
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 09:33:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav, sem nov na forumu in vidim, da je tale tema kot nalašč za moje vprašanje, ki je zelo podobno prejšnjemu.

Imam 3 fazni motor na vrtalnem stroju, vezava trikot/zvezda zvezda (dahlander), moč 1,4 kw/1,8 kw. Vrtalni stroj ima možnost spreminjanja hitrosti vrtljajev z mehanskim menjalnikom in s spremembo hitrosti vrtenja motorja.

Na ta motor bi rad namestil frekvenčnik, zaradi zmanjšanja števila vrtljajev. Pri različnih prodajalcih in preprodajalcih frekvenčnikov sem se pozanimal, ali na obstoječi motor lahko namestim frekvenčnik in sem dobil dokaj različne odgovore, in sicer:
- da ni problema, da bo vse delovalo brezhibno
- da je potrebna neka posebna vezava, katero bi moral poznati strokovnjak s tega področja
- da bo nastal problem pri menjavanju števila vrtljajev na motorju med samim delovanjem, kajti pri menjavi števila vrtljajev na motorju (sprememba vezave) lahko pride do špice in takrat pride do poškodb na frekvenčniku, oz. da bi se moral motor med menjavanjem vrtljajev popolnoma ustaviti in bi moral ugasniti frekvenčnik, nato bi lahko spremenil število obratov na motorju.

Ker sem dobil toliko različnih informacij se obračam na vas in vas sprašujem če ima kdo neposredne izkušnje in znanje, da bi mi pomagal in posredoval odgovor. Pri tem bi še poudaril, da bi rad, če je le mogoče, ohranil obe stopnji hitrosti na motorju zaradi potreb, ki jih imam pri delu s strojem in bi rad imel frekvenčnik nameščen tako, da ni možnosti, da bi prišlo do napake oz. da bi ga skuril.

Zanima me torej ali je zadeva izvedljiva na tak način.

Hvala in LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 13:16:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda bo delovalo, le na nekaj stvari je treba paziti.

Najbolj enostavno je, da vrtalni stroj pustiš tak kot je, narediš samostojno dodatno enoto s frekvenčnikom, ki bo imela napajanje (verjetno 3 fazno) in 3 fazni izhod z vtičnico. Ta samostojna enota je potem uporabna za več podobnih 3 faznih električnih strojev za podoben namen. Frekvenčnik s parametri sprogramiraš tako, da imaš možnost spreminjanja frekvence s potenciometrom ali s tipkami na frekvenčniku, kar ti je bolj priročno.

Večinoma frekvenčniki niso hudo občutljivi, če na izhodu ni bremena, se pa lahko zaplete, zato odsvetujem tako rabo, da bi motor izklapljal s stikalom med frekvenčnikom in motorjem, to je tisto obstoječe stikalo na vrtalnem stroju, kot primer.

Stikalo na tvojem vrtalnem stroju boš imel pri uporabi s frekvenčnikom stalno vključeno za željeno hitrost D oziroma YY. Menjava hitrosti pri vključenem frekvenčniku ni priporočljiva, treba bo izključiti frekvenčnik, nato preklopiti hitrost in ponovno vključiti frekvenčnik in nadaljevati z delom. Samo vrtenje motorja nima posebnega vpliva, lahko se sicer inducira nekaj napetosti, zato je mogoče bolje, da se motor najprej ustavi in potem izvedeš preklop. Vklop in izklop vrtalnega stroja in spreminjanje vrtljajev bi se izvajalo na dodatni enoti s frekvenčnikom, obstoječe stikalo na vrtalnem stroju bi preklopil le, kadar bi to res rabil, enako velja za mehansko spreminjanje razmerja.

Tiste tri odgovore, ki si jih dobil in napisal, kar upoštevaj, predvsem zadnjega. Drugi odgovor je čuden, tukaj ne vidim nobene posebne vezave, razen če bi želel to narediti avtomatizirano s kontaktorji in frekvenčnikom. Prvi odgovor drži pod pogojem, da bo povezano pravilno in predvsem takrat, ko boš upošteval tretji odgovor. Ne preklapljaj stikala za izbor hitrosti med delovanjem frekvenčnika! Lahko se 50x ne bo zgodilo nič, lahko pa enkrat samo crkne, čeprav imajo danes frekvenčniki polno zaščit in bi se ob napaki brez bremena tudi izključil in javil napako "no load" ali kaj podobnega.

Če boš vedel, kaj delaš, bo v redu, če bo stroj uporabljal nekdo drug, je pa vprašanje, kako bo in kaj bo, zato takrat dodatno enoto s frekvenčnikom pospraviš.

Ali ima tvoj vrtalni stroj stikalo s 5 položaji? obe hitrosti z vrtenjem v obe smeri in seveda pripadajočo ničlo na sredini?

Sprememba vrtenja s frekvenčnikom je preprosta, imaš zato tipke, digitalni vhod in parametre.

Če bi želel zadevo avtomatizirati in narediti "trotel ziher" bi moral obstoječe stikalo na vrtalnem stroju izločiti in motor povezati na novo s 6 oziroma 7 vodniki v novo omarico z frekvenčnikom in kontaktorji, verjetno bi moral dodati še kakšen programabilni rele. Preklop kontaktorjev za spremembo vezave D/YY bi bila dovoljena le, ko je frekvenčnik izključen, uporabiš digitalni izhod frekvenčnika za ugotavljanje stanja oziroma statusa, spet parametri.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
samson11



Pridružen/-a: Čet Mar 2015 17:31
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 14:22:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za izčrpen in razumljiv odgovor. Najverjetneje se bom odločil za frekvenčnik s tremi vhodi in tremi izhodi in ga enostavno priklopil na stroj ter tako kot si mi svetoval pazil pri prestavljanju oz. frekvenčnik odklopil ko bo s strojem rokoval kdo drug.

Vrtalnik ima sicer štiri mehanske prestave, stikalo za preklop med vezavami pa ima štiri položaje 0/1/0/2 (če sem prav razumel tvoje vprašanje je to odgovor).

Še enkrat hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 06, 2015 15:06:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, zanimalo me je bolj iz firbca, kakšno stikalo ima in če imaš vrtenje v obe smeri.

Če si mislil s tremi vhodi in tremi izhodi na frekvenčniku po 3 faze bo to v redu, pazi le, da ne boš zamenjal vhod in izhod Smile

A si že kje našel primeren frekvenčnik? Rabiš vsaj 2,2kW, bolje, da je malo močnejši ali pa, če bi rabil še za kakšen drug stroj, uporabiš tako močnega, da bo ustrezal tudi za tega.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
samson11



Pridružen/-a: Čet Mar 2015 17:31
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2015 08:14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vrtenja levo ni, ker ima vrtalnik mehanski pomik in bi pri levem vrtenju in avtomatckem pomiku prišlo do loma.

Verjetno bom kupil rablje frekvenčnik moči 3kw (nekaj podobnega http://www.bolha.com/stroji-orodja/elektro-material-elektronika/industrijska-elektronika/frekvencni-regulator-sew-3kw-in-4kw-1297058882.html?aclct=1425442825, vendar ne vem natančno kaj pomeni moč frekvenčnika, ker sem opazil da imajo nekateri na vhodu en podatek in na izhodu drug podatek za moč.

Kakšen frekvenčnik pa priporočate, mislim na proizvajalca oz. na kaj bi moral biti pozoren.

Hvala, LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 08, 2015 14:44:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Frekvenčnik ima običajno podatek maksimalne moči (normal) in za težke pogoje (heavy duty). Izbereš takega, da je dovolj močan, lahko je tudi močnejši, da ima možnost vpisovanja parametrov in da se zanj dobi navodila. Pogosto se na bolhi dobi modele frekvenčnikov, ki so glede na moč zelo poceni, žal pa zraven dobiš še cel kup težav, razen če slučajno ravno ta model obvladaš in ga z lahkoto sprogramiraš. Pogosto prodajalci nimajo popolnoma razjasnjenih pojmov Rolling Eyes samo da dela, potem ga pa ne zanima več.

Torej, ko kupuješ, poskusi od prodajalca najprej izvedeti natančen model, tip in moč frekvenčnika, potem na internetu poišči čim več in čim bolj obširna navodila. Če navodila dobiš in je opis res dober, parametri dobro razloženi, potem je to dobra pot, da boš frekvenčnik lahko dobro in pravilno pripravil za delovanje. Če dobrih navodil ne dobiš, lahko tvegaš, da bo frekvenčnik komaj uporaben, ne glede na to, kaj pravi prodajalec, saj se boš ti na koncu zafrkaval in ubadal s programiranjem in uporabo ali pa boš na koncu dodal še vsaj kakšnega stotaka, da ti ga bo v pogon spravil nekdo drug.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group