Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Presek vodnika za dovodni kabel za delavnico

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 20:10:46    Naslov sporočila: Presek vodnika za dovodni kabel za delavnico Odgovori s citatom

Zanima me eli je dovol 10mm2 vodnik razdalje 40M za napajanje 20kw (vodnik bo varovan s 3x32A glavnimi varovalkami, 20kw nebo trajna obremenitev max 10kw), ki bo speljan do razdelilne omare, v njej bo fid 25A in pa varovalke 3x16 in 10A. Varovalke 3x16A bodo varovale vodnike 5x2.5mm2, ki bo povezovali te stroje (stroj je max 5.5kw) in 3f vtičnice na razdalji cca 10m (vsak stroj bo imel svojo varovalko in vtičnica svojo). 10A varovalka bo varovala vodnik 3x1.5mm2 za rasvetljavo.

Aplikacija
http://www.elektro-pirnat.si/index.php/dodatki/uporabno/293-kalkulator-preseka-vodnika

Po izračunih te aplikacije naj bi bilo dovoden 10mm2 dovolj, in pa iz razdelilne omarice do uporabnikov do 5.5kw 2.5mm2 dovolj. ( cosfi sem dal 0.8 )

Sedaj me zanima bo ta izbira ok ali bi kdo kaj popravil?


Nazadnje urejal/a zokc Ned Feb 01, 2015 02:17:09; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 22:25:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preseki in varovalke so v redu. Moraš pa dati močnejši FID (vsaj toliko kot so glavne varovalke oz. 40 A). To je zaradi izklopne moči FID-a, sam FID pa glede selektivnosti nima z varovalko nič. FID ne izklaplja kratkih stikov in prebremenitev, ki nastanejo v fazah in nuli. To je izključno naloga varovalk.
_________________
Če si praktik, spoštuj teorijo, če si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 02:16:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razmišljam, da bi raje dal 4mm2 za priklop naprav, 2.5mm2 se mi zdi malo za 5.5kw motor?
Dovoden vodnik bi dal pa 5x10mm2 pletenico, ker čvrst bi se pomojem kar teško prepogibal. Nisem še imel opravka s takšnim presekom, največ s 4mm2 hišna inštalacija.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
var



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 9:23
Prispevkov: 44
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 06:21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič ne bo narobe če boš dal 4 mm². Vendar 2,5 mm² povsem zadostuje za priklop porabnikov ki si jih navedel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
svizec



Pridružen/-a: Sre Jan 2015 12:50
Prispevkov: 2
Kraj: SLO

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 12:18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če sprašuješ za kabel za priklop delavnice http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=1692 potem bo 10mm2 presek dovolj. Če si lahko privoščiš 16mm2 bi predlagal ta presek, če boš nekoč imel povečan obseg dela in bo delovalo več strojev naenkrat. Mogoče boš kdaj imel tudi kakšen močnejši stroj za brušenje.

Presek 2,5mm2 je na kratke razdalje dovolj tudi za 7,5kW motor, ne samo za 5,5kW. Nič ne bo narobe, če do vtičnic vlečeš 5x4mm2 kabel, zato da lahko nanje priključiš tudi močnejši stroj. Dovodni kabel od vtičnice do stroja bo dovolj 2,5mm2.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 12:29:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta kabel je za priklop omenjene delavnice, ki sem jo navedel. Razmišljam, da bi vzel 10mm2 mehak kabel, ga bo lažje speljati kot trdega. Zdržita oba iste tokove ali je kakšna razlika?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 14:50:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Presek vodnika določajo dimenzije in ne vrsta vodnika, seveda oba zdržita enake tokove.

Presek vodnikov se ne računa samo na tokovno zmogljivost, pač pa tudi na padec napetosti. Za večje razdalje je potrebno uporabiti večji presek, da je padec napetosti manjši.

Elektromotorji imajo velike zagonske tokove, takrat se na dovodu lahko pojavi tolikšen padec napetosti, da to celo opaziš na razsvetljavi. Če ni prevelik finančni zalogaj, tudi jaz predlagam večji presek, saj gre za delavnico, ki se lahko v prihodnosti posodobi, tako kot ti je napisal svizec.

Če boš imel stroje priključene preko vtičnic, naredi dovod 4mm2, da lahko vsak stroj priključiš na katero koli vtičnico.

Če gre za kratke razdalje, pretiravanje s presekom tudi ni dobro, saj kratka in predimenzionirana napeljava ne nudi dovolj induktivnosti za dušenje tokovnih konic. Orodje brez mehkega zagona potegne take tokove, da izklaplja inštalacijske odklopnike. Dovolj dolg kabel nudi induktivnost, ki blaži tokovne sunke. Ampak ne zdaj delat inštalacijo s predolgimi in pretankimi kabli Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 17:06:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče veš kakšna je razlika v ceni 5x10mm2 in 5x16mm2 vodnika?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 20:09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim, da si že dobil precej dobrih odgovorov glede preseka kablov. Glede presekov ne bi nič dodal, strinjam se, da v štartu investiraš malce več in imaš potem mir, inštalacija taka, kot je treba.

Glede cene pa ne bi vedel za kabel, ti bom napisal takole: "odvisno kje kupiš".
Vprašaj v Elektronabavi, bi ti predlagal kje, samo ne poznam tvoje lokacije (nimaš izpolnjen profil) in ti lahko predlagam trgovino 150km daleč, tako da... prebrskaj po imeniku, po internetu in potem pošlji povpraševanje.

Za primer bom omenil navadni inštalacijski vodnik H07V-K 4mm2:
- Elektronabava Kranj 32,09€ za 100m (redna cena 37,75€/100m)
- Merkur 60€ za 100m
- elektro Zino Lesce 42€ za 100m

Na splošno imam z Elektronabavo dobre izkušnje, dobre cene, če pa kdo pozna boljšega ponudnika, bom te informacije zelo hvaležen tudi jaz.

Razlike v ceni so kar precejšnje Rolling Eyes malo je za povprašat, za večje količine se splača. Tole zadnje sem dal za primer, ker sem ravno to kupoval letos januarja, nekaj škatel je bilo tega in še nekaj različnih dimenzij kablov YSLY (sivi kabli, s črnimi oštevilčenimi žilami).

Dovod v delavnico boš tako dal kabel, inštalacijo v delavnici pa najbrž na kabelske kanale, seveda tudi kable in primerno IP zaščito zaradi prahu Wink najbolje da povsod uporabiš uvodnice in tesnila, lesni prah je lahko precej nevarna zadeva.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 22:28:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preseki so me zanimali zato ker še nisem imel opravka z 10mm2 in več, večina sem delal hišna inštalacije do 6mm2. V delavnici bodo pa vodniki v kanalu in tako kot si napisal ( delavnica bo od kolega ).
Sem pa iz zasavja bom šel pogledat v ejv elektroprom kisovec.
Hvala vsem za nasvete.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 16:55:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Elektronabava v Črnučah je blizu Wink direktno iz Zasavja Smile
Osebno mi v Elektronabavi Kranj dajo boljši popust, ker me bolje poznajo, v LJ, pa ... no, če malo pojamraš, moleduješ in če je količina dobra, se tudi dobi soliden popust. Ker boš verjetno kupoval tudi 5x2,5mm2 kablovje in mogoče še 5x4mm2, bo količina že precejšnja in znesek tudi, kar je dobra osnova za pogajanje s popusti. Verjetno bo še razsvetljava in enofazne vtičnice, tako da bo še 3x1,5mm2 in 3x2,5mm2 kablovje za dodatek Wink

Kar se tiče dela z 10mm2 in 16mm2 ni neke posebne razlike, oboje ni več drobno in pri upogibanju uporabiš malo več možganov in manj fizične sile Very Happy da ne upogibaš brez veze sem in tja.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zokc



Pridružen/-a: Pet Mar 2012 17:49
Prispevkov: 38

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 20:49:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dovodnega če nebo velike razlike v ceni bom vzel 16mm2, upam, da nebo pretrd za v kak vogal speljati, ker mehki si še dražji...

Mogoče še veš dimenzije uvodnic za 10mm2 in 16mm2 vodnik ( obstaja kakšna tabela ). Trenutno imam doma PG-13.5, PG-16, PG-21.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2015 10:34:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem še napeljeval kabla s takim presekom, pa vseeno nisem prepričan, da je 16mm2 presek v enem kosu, da niso morda v žilah debela pramena žic?

Pri nas doma smo vlekli zemeljski kabel za dovod do hiše, mislim da 35mm2 aluminij in je že kar trd kabel, žile pa tudi, ampak v omarici je dovolj prostora in ni bilo nobenih težav, čeprav gre kabel naprej do sosedove hiše in je bilo treba spojiti oba. Omarico sem zmontiral in zvezal sam, elektro je samo preveril in "požegnal" da je vse v redu, prej je bil zračni dovod, glavne varovalke na podstrešju in števec v veži, sedaj je to zunaj v omarici, s sosedom sva se odločila za zemeljski kabel na lastno pobudo, obema tako odgovarja zaradi prenov ostrešja in bližine glavnega elektro voda.

Glede uvodnic je tako, da jih kupiš s kablom vred, če nimaš pravih, saj to spada med drobni material.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group