Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

fono pull - krmiljenje naprave za metanje glinastih golobov

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - sploÅ¡na debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 25, 2015 21:47:37    Naslov sporoèila: fono pull - krmiljenje naprave za metanje glinastih golobov Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Sem nov na forumu in me zanima ali ima kdo izkušnje z izdelavo fonopulla- naprave za aktiviranje stroja za spušèanje glinastih golobov. Imamo namreè staro napravo z mikrofonom iz starega Iskrinega telefona. Za vsako aktiviranje je potrebno roèno vklopiti mikrofon. Želja je takšna: mikrofon se samodejno vklopi (odpre) z vklopom naprave z obratovalno napetostjo 12V DC, ob zvoènem signalu- klicu strelca se sklene rele v trajanju 0,5 - 1 sekunde. Po tem èasu je potrebna nastavljiva pavza, v kateri mikrofon ni aktiven v trajanju 1-10 sekund. Po preteku tega èasa se cikel avtomatsko ponovi- mikrofon se vklopi...

Hvala za morebitno pomoè.

Lp Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2015 08:22:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe prav razumem, imate normalno delujoèo napravo, vendar bi jo rad predelal.

Verjetno je roèno ponovno aktiviranje narejeno z razlogom.

Predelava je seveda možna, da bi èim manj posegal v napravo z dodajanjem avtomatike, bi predlagal, da se simulira naèin aktiviranja tako kot je narejeno v originalu.
Èe je za ponovno aktiviranje narejeno tako, da napravo izklopiš in ponovno vklopiš, paè z relejem nadomestiš stikalo, rele pa krmiliš z ustreznim vezjem. Poskrbeti je potrebno, da imaš priroèen preklop med roènim in avtomatskim ponovnim aktiviranjem naprave.
Èe je aktiviranje naprave narejeno drugaèe ali na poseben naèin, ga opiši.

Èasovno vezje bi bilo dokaj preprosto in ga bom predlagal, ko dobim malo veè podatkov, mogoèe imaš tudi naèrt - shemo ali pa to lahko nadomestiš z natanènim opisom, fotografijo, ... vsekakor predelava ne bo preveè zapletena Smile

Po drugi strani pa, èe bo vklopljena avtomatsko ponovno aktiviranje naprave, ti bo izstrelilo novega glinastega goloba na vsak glasoven ukaz, dokler bo to vklopljeno in to bi utegnilo biti tudi nevarno, zato sem tudi zgoraj napisal, da je tak naèin verjetno z razlogom.
No, prav iz tega razloga ti predlagam, da bi mogoèe razmislil o aktiviranju z daljincem, mogoèe tudi o tem, da bi avtomatsko aktiviranje omejil z doloèenim vnaprej nastavljenim številom, kar pa verjetno omejiš že s številom vloženih glinastih golobov.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 26, 2015 20:15:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ponavljanje cikla pri fono pullu je obvezeno, takšen naèin delovanja imajo na vseh strelišèih. Mora biti glasovno proženje. S stikalom samo vklopimo napajanje mikrofonskega ojaèevalca, ki ob glasovnem signalu strelca preklopi rele. Preko releja se napaja elektromagnet na izmetnem stroju, ki sprosti mehansko blokado na izmetni roki, ki je napeta z vzmetjo.
Rele naj bo vkopljen med 0,5 in 1 sekundo, ne glede na èas trajanja zvoènega impulza. Veè kakor 1 sekundo ne sme biti sklenjen, ker se pri ponovnem napenjanju roke ta ne more zatakniti ob blokado in bi se vzmet samodejno sprožila.
Mikrofon se mora izklopiti takoj ob sklenitvi releja in je izklopljen med 2 in 6 sekundami. Ta èas je pomemben zaradi tega, ker bi se pri poèasnejših strelcih pri drugem strelu z dvocevko sprožil nov golob. Ta pavza mora biti nastavljiva s potenciometrom.

Pri stari napravi si s pritiskom na tipko vklopil mikrofonski ojaèevalec, ki je ob klicu strelca preklopil rele in aktiviral elektromagnet na stroju z roènim napenjanjem vzmeti. Ta elektromagnet je bil aktiviran dokler nisi spustil tipke na aparaturi, v tem èasu se ni dalo stroja napeti, saj se vzmet na roki ni imela kam zatakniti.
Prilagam slike stare aparature.



stara aparatura.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  76.12 KB
 Pogledana:  2209 krat

stara aparatura.jpg



ojaèevalec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.99 KB
 Pogledana:  2213 krat

ojaèevalec.jpg



mikrofon.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.14 KB
 Pogledana:  2249 krat

mikrofon.jpg


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 28, 2015 22:45:25    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Kako imate sedaj narejeno, da roèno vklopiš mikrofon?
Kako mikrofon po metu ponovno roèno vklopiš?
Na fotografijah vidim eno samo stikalo. Ali to pomeni, da za ponoven roèni vklop mikrofona moraš izkljuèiti stikalo in ga potem ponovno vkljuèiti?

Èe so moje domneve pravilne, bi dodal eno vezja, ki bi zaznalo vklop releja, ki je na obstojeèi elektroniki in to vezje bi po nekem nastavljenem èasu s pomoèjo dodatnega releja simuliralo izklop in vklop obstojeèega stikala, da se obstojeèa elektronika na ta naèin resetira in pripravi na nov glasovni ukaz.

Lahko bi izdelal popolnoma novo vezje, možnosti je veliko.
Èe nimate nikogar, ki bi napravo predelal, jo lahko dostavite tudi meni in predelam po vaših željah.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 29, 2015 08:25:49    Naslov sporoèila: fono pull Odgovori s citatom

Na fotografiji stare aparature se vidi stikalo VKLOP, z njim samo vklopimo ali izklopimo dovod 12V DC. S tipkami oznaèenimi z rimskimi številkami
I ali II ali III vkljuèimo ojaèevalec.
Tri tipke so zato, ker z njimi lahko izbiramo kateri od 3 roènih strojev v rovu bo vrgel goloba, vendar za sam ojaèevalec to ni pomembno. Tipke so nareè veèpolne, na dveh kontaktih je napajanje za ojaèevalec, na ostalih pa pa je izhod na posamezni rele na stroju.
Namesto 3 izhodnih sigalov sedaj potrebujemo samo 1, ker imamo namesto 3 roènih strojev- 3 smeri izmeta goloba, sedaj 1 avtomatski stroj, ki sam spreminja smer izmeta goloba.

Kakor sem že napisal v prejšnem postu je za vklop mikrofona potrebno pritisniti in držati eno od tipk do klica strelca.Ob pritisku na tipko I, II, III sveti luèka PRIPRAVA, ob zvoènem signalu zasveti luèka MET.
Izhodni signal po klicu strelca traja tako dolgo, dokler ne spustimo tipke.
Ko spustimo tipko se izhodni signal prekine. Ob ponovnem pritisku tipke ponovno vklopimo ojaèevalec.

Pri predelavi bi održal obstojeèi ojaèevalec, namesto tipk bi bilo potrebno dodati vezje, ki bi ob klicu oddalo signal na izhodu v trajanju med 0,5 in 1 sekundo (nastavljiv s trimer pot.). Takoj ob vklopu izhodnega signala se mora avtomatsko izklopiti mikrofon (ali ojaèevalec). Ta pavza mikrofona mora trajati med 1-10 sekund (nastavljivo s potenciometrom). Po preteku pavze se zopet avtomatsko vklopi mikrofon brez kakršnekoli roène potrditve s tipko sli s stikalom.
Èe hoèemo prekiniti delovanje naprave, to naredimo s preklopnim stikakom VKLOP.
Prosil bi za shemo (mogoèe tudi PCB), vezje bi dokonèal sam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 29, 2015 10:35:34    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

No, sedaj si dodal prej manjkajoèe podatke in nerazumljive tudi dodatno pojasnil, da je sedaj skoraj jasno. Kaj si napisal v prejšnjem prispevku si lahko prebereš sam, verjetno napisano sam razumeš drugaèe, ker imaš v mislih vse informacije, nakljuèni bralci na forumu pa imamo na razpolago samo napisane informacije, tiste v tvoje misli žal ne poznamo.

Da za delovanje moraš pritisniti in držati eno od tipk vse do klica strelca, do sedaj nismo vedeli ali dojeli. To je bistven podatek in najti rešitev brez bistvenih podatkov žal ni mogoèe.

Ti išèeš vezje, ki bi ob klicu oddalo izhodni signal (verjetno vklop releja), ampak to vezje pravzaprav že imaš, zato menim, da išèeš in rabiš drugaèno vezje.

Mislim, da išèeš vezje, ki bo nadomestilo eno od obstojeèih tipk in to vezje mora simulirati pritisk in držanje tipke...

Trenutno imaš v napravi samo stikala in mikrofonski ojaèevalnik za glasovno proženje. To je skoraj enako, kot èe ne bi imel niè, samo stikala in tipko s katero bi sprožil met na klic strelca. Za delovanje potrebuješ operaterja, èe prav razumem. Prednost glasovnega proženja je v tem, da se sproži toèno takrat, ko to želi strelec, èe bi operater prožil na klic strelca, bi prihajalo do nakljuènih zakasnitev, ki bi bile odvisne od pozornosti operaterja. Ker je trenutno stanje naprave najbolj podobno roènemu delovanju, bi bila zasnova avtomatike verjetno lažja kar na novo, vkljuèno z vezjem za glasovni klic, zvok, hrup, ... ker to kar imaš, je toèno to, reagira na nek doloèen nivo ali jakost zvoka.

Trenutno ne obstaja nobeno èasovno vezje, èas vklopa prožilca je odvisen od èasa, koliko èasa še držiš tipko po glasovnem proženju. Èe prav razumem, glasovno proženje vklopi rele in ta rele ostane vklopljen?

Rabiš torej vezje, ki bo vsebovalo Set/Reset FlipFlop in še dva timerja, èe bi dodal še vezje za detekcijo zvoka (zelo preprosto), bi imel na novo narejeno celotno napravo. Mislim, da je skoraj brez veze obdržati trenutno vezje mikrofonskega ojaèevalnika, ker je vezje veliko in nerodno, novejše vezje za detekcijo zvoka bi bilo lahko vsaj 10x manjše, pravzaprav bi bila celotna avtomatika lahko manjša, kot je sedaj.

Po novem, oziroma po tvojih željah, tipk ne boš veè potreboval. Potreboval bi le stikalo za vklop in nastavitev èasa med enim metom in ponovnim vklopom pripravljenosti na glasovni klic. Èas proženja bo fiksen, nekje od 500-1000ms.

Takoj po vklopu naprave (lahko tudi z zakasnitvijo), bi bilo vezje pripravljeno na glasovni klic (glasovno proženje). Ko vezje zazna glasovni klic, se vklopi rele za 500-1000ms in po tem kratkem èasu se izklopi, hkrati se vkljuèi s potenciometrom nastavljiva pavza, v kateri vezje ne reagira na noben zvok ali klic. Po preteku pavze bi bilo vezje postavljeno v pripravljenost, da se proži z glasovnim klicem ...

Želje so take, da se ne da rešiti drugaèe, kot z vezjem po naroèilu. Vezje (naèrt, shemo) ti sicer lahko na hitro narišem, skiciram na papir, poskeniram in priložim tukaj ampak tiskano vezje si narišeš sam in se ubadaš s tem, ker razvoj vezja terja èas, ki klièe po ustreznem nadomestilu. Idejna skica vezja lahko vsebuje napake, za popolnoma delujoèo in preizkušeno shemo oziroma naèrt, je spet potreben èas, enako kot za naèrtovanje tiskanega vezja. Seveda je pred zaèetkom katere koli aktivnosti v tej smeri potrebno NATANÈNO doloèiti naèin delovanja.

Mimogrede, shema za proženje z zvokom (glasovni klic) v tujem jeziku sliši na te kljuène besede: sound activated switch ali kaj podobnega, èe je to dodatek nekemu vezju, je lahko to silno preprosto.

Namesto obstojeèega dinamiènega mikrofona, ki je v bistvu slušalka, mini zvoènik, bi lahko uporabil kondenzatorski mikrofon, ker je manjši, bolj obèutljiv in na izhodu daje višji nivo signala. Seveda ni nobene ovire, da ne bi mogel uporabiti obstojeèi mikrofon, naredi se ojaèevalnik z veèjim ojaèenjem in obdržiš obstojeè lijak, ki deluje skupaj z mikrofonom kot usmerjeni mikrofon, ki je obèutljiv pretežno v smer odprtine lijaka.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 29, 2015 13:00:50    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

reber je napisal/a:

Po novem, oziroma po tvojih željah, tipk ne boš veè potreboval. Potreboval bi le stikalo za vklop in nastavitev èasa med enim metom in ponovnim vklopom pripravljenosti na glasovni klic. Èas proženja bo fiksen, nekje od 500-1000ms.

Takoj po vklopu naprave (lahko tudi z zakasnitvijo), bi bilo vezje pripravljeno na glasovni klic (glasovno proženje). Ko vezje zazna glasovni klic, se vklopi rele za 500-1000ms in po tem kratkem èasu se izklopi, hkrati se vkljuèi s potenciometrom nastavljiva pavza, v kateri vezje ne reagira na noben zvok ali klic. Po preteku pavze bi bilo vezje postavljeno v pripravljenost, da se proži z glasovnim klicem ...


To je tisto, kar si želim. Za prvo silo bi obdržal mikrofon in sedanji ojaèevalec. Z novim dodatnim vezjem bi med nastavlivo pavzo prek releja samo izklopil napajanje ojaèevalca.
Èe je možno bi za sedaj zadostovala tudi samo shema na papirju.

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Èet Jan 29, 2015 18:00:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe imaš na releju še kakšen neuporabljen kontakt, bi šlo, sicer bi rabil dodati še en rele ali pa drugaèe tipati vklop obstojeèega releja, sicer bo dodatno vezje težje narediti, kot celotno vezje na novo. Praktièno imaš sedaj samo vezje za zaznavanje glasovnega ukaza, manjkata še dva èasovnika in logika. Celoten sklop elektronike naj bi na izhodu imel samo en rele, oziroma, naprava, ki bo krmiljena, potrebuje samo signal iz enega samega releja in še to kratek impulz.

Nisi opisal napajanja in kako je prožen rele, verjetno z NPN tranzistorjem?
Èe bi želel uporabiti obstojeèe vezje, boš moral prerisati shemo iz vezja (reverzni inženiring), ker verjetno sheme nimaš.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 11:54:32    Naslov sporoèila: fono pull Odgovori s citatom

Malo sem pobrskal po internetu in mi je padla zamisel, da bi uporabil vezje NE556 http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/philips/NE_SA556_2.pdf, ki sem ga dobil danes. Naredil bi dvojni monostabil. Z istim signalom, ki bi prišel iz mikrofonskega ojaèevalca bi lahko krmilil dva triggerja, ki bi jih vezal vzporedno.
Prvi trigger bi sprožil timer v trajanju 500-1000 ms (trimer4k7 x C220uF), ki bi preko 12V releja sprožil stroj. Drugi triger bi sprožil timer v trajanju 1-10 s (poteciometer 47k x C220uF), ki bi preko drugega releja (mirovni kontakt) odklopil napajanje ojaèevalca.
Vaša mnenja na ta predlog?


Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 31, 2015 20:33:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Naèeloma bi z NE556 moralo delovati. Pri nekaterih aplikacijah je bolje vzeti 2x NE555, ker sta popolnoma loèena in samostojna, zato deluje bolj zanesljivo.

Proženje èasovnika z daljšim èasom je lahko skupaj s prvim èasovnikom ali po izteku prvega èasa, narediš tako, kot ti je lažje. Ideja je dobra Wink

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2015 22:27:02    Naslov sporoèila: fono pull Odgovori s citatom

Glede na to, da sem strojnik, vas elektronike sprašujem naslednje o vezju NE556;
za napajalno napetost vem da je od 5-15V, nisem pa preprièan o napetosti vhodnega signala (trigger) in o izhodni napetosti (output).
Mi to lahko kdo pojasni?
V mojem primeru bom imel NE556 napajan z 12V.

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 17:52:37    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Iz varnostnih razlogov ti kot zaèetniku predlagam, da namesto NE556 uporabiš 2x NE555. Razlog za to je, ker nekatere verzije NE556 imajo 2 loèena uporovna delilnika v notranjosti, nekatere verzije pa samo enega in nekatere aplikacije ne delujejo, zato tudi na splošno razvijalci pogosteje uporabijo dva loèena èipa NE555 namesto enega veèjega NE556. Problem se pojavi le pri tistih aplikacijah, kjer je krmiljen tudi CONTROL pin, ki se nahaja na 2/3 Vcc. V tvojem primeru, tega pina ne boš uporabil, verjetno boš kveèjemu dodal standardni 10nF kondenzator, ki pa nima vpliva, lahko ga sploh ne uporabiš.

Vhodne napetosti, ki jih lahko pripelješ na èip morajo biti v napajalnih mejah, torej od 0V do napajalne napetosti. Izhodne napetosti so vedno v napajalnem obmoèju, ker drugaèe ne more biti, razen èe na silo od zunaj pripelješ drugaène nivoje, ampak ne bi zdaj o tem.

Kako boš prožil monostabile, èe še ne veš kakšen signal dobiš iz mikrofonskega prožilnega vezja?

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2015 21:46:47    Naslov sporoèila: fono pull Odgovori s citatom

Dobil sem že narejen ojaèevalec z miniaturnim kondenzatorskim mikrofonom.
Uporabljen je 1 tranzistor BC547. Napajalna in izhodna napetost ja 5V.
Na vezju je prav tako monostabil z NE555, dolžina izhodnega signala je 200ms.
Obèutljivost mikrofona se nastavlja s trimerjem. Moram stvar preizkusiti zunaj, prvi vtis mi nekako ne daje pravega upanja. Mogoèe premalo obètutljiv.
V naèrtu imam rezervno varianto ojaèevalca z 3 tr. BC547 in napajanjem 12V. Shemo sem staknil z interneta. Uporablja se dinamièni mikrofon.
Upam, da mi bo uspelo nagovoriti kakega dijaka višjega letnika ali študenta elektro šole za izdelavo predloge za tiskano vezje.
Tiskano vezje bi dal delati v Lingvo.
Dobrodošla vaša mnenja za ta ojaèevalec ali pa morebiti predlog kakšne druge verzije.
http://www.next.gr/circuits/Dynamic-Microphone-Preamp-PCB-l36430.html

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2015 10:48:00    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Idea Èe bi imel sluèajno vseeno premalo ojaèenje, emitorskemu uporu na Q2 dodaš paralelno en kondenzator par mikroF (ali namesto njega v seriji trimer 470ohm+4,7mikroF npr.-dodatna regulacija gain-a) ... paè probaš, kaj je bolje, ne sme pa ta preamp zaoscilirat ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 53
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2015 14:22:57    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Kaj pa èe bi mikrofonski ojaèevalnik naredil z operacijskim ojaèevalnikom?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2015 08:29:03    Naslov sporoèila: fono pull Odgovori s citatom

Meni je sicer vseeno na kakšen naèin bi bil narejen ojaèevalec, s tranzistorji ali z operacijskim vezjem, le da je enostavna izdelava in sprejemljiva cena komponent. V sedanji napravi je ojaèevalec s tremi BC549. Ta ojaèevalec je bil narejen pred 25+ leti. Plošcica ni bila narejena po fotopostopku, ampak verjetno s flomastrom, tako da so linije široke 5mm.
Plošèica s 4 tranzistorji, 5 kondenzatorji in 10 upori je velika približno 180x100mm. V glavnem dela v redu, ni pa estetsko narejeno.
Zaradi rezerve bi šel v izdelavo novega ojaèevalca. Rad bi uporabil dinamièni mikrofon, ki ga uporabljam v starem ojaèevalcu. Brez težav je reagiral tudi na razdalji 3 metrov. Lahko pa je tudi kakšna drugaèna izvedba mikrofona, èe ste mnjenja, da bi z njim delovalo enako dobro.

Še enkrat bi za tiste, ki mogoèe ne spremljajo teme od zaèetka, ponovil bistvo tega ojaèevalca: ob normalnem glasovnem klicu strelca, ki je odaljen od mikrofona približno 2 metra, mora samo oddati signal. Z njim bi preko vezja NE556 (monostabil) krmilil 12V releje za vklop stroja.
Napajanje bi imel 12V preko regulatorja L7812.

Lp, Dušan



ojaèevalec.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  39.99 KB
 Pogledana:  2206 krat

ojaèevalec.jpg


Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2015 10:50:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Seveda lahko obdržiš stari mikrofon, saj gre za standardno zadevo iz starih Iskrinih telefonov, ki je v bistvu slušalka ali dinamièni mikrofon in ima impedanco mislim da okoli 260ohm. Razlika na splošno med dinamiènim mikrofonom in kondenzatorskim (electret) mikrofonom je predvsem v nivoju signala. Dinamièni mikrofon ima dokaj nizek nivo, zato rabi ojaèevalnik veèje ojaèanje, kar pa ni niè posebnega, ne predstavlja nobene posebne ovire.

Naprej pa, monostabil oziroma krmilna logika, pa bi bila preprosta. Takoj ko bom imel èas, bom skiciral vezje, danes še ne, ker moram nekaj nujno dokonèat eno naroèilo, potem pa ja, mogoèe bom še kaj vrgel na testno plošèo (protoboard), takih mikrofonov se mi valja kar nekaj Wink

Ker že dolgo nisem delal s temi mikrofoni, ker za podobne aplikacije uporabljam majhne kondenzatorske, sem za osvežitev spomina ponovno pomeril signal z osciloskopom. Nivo signala direktno iz tega dinamiènega mikrofona (slušalke) je dobrih 5mVp oziroma dobrih 10mVpp na dober meter normalno glasnega govora. No, ker imaš pred mikrofonom trobljo, zna biti, da to kar malo ojaèa, predvsem pa pretežno sprejema zvok iz smeri, kamor je obrnjena troblja.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Èet Feb 12, 2015 08:12:33    Naslov sporoèila: fono pull Odgovori s citatom

Ima mogoèe že kdo kakšen konkreten predlog glede ojaèevalca? Sad

Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
vinkl



Pridružen/-a: Tor Mar 2015 21:22
Prispevkov: 1
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 22, 2015 20:51:09    Naslov sporoèila: Re: fono pull Odgovori s citatom

dule1 je napisal/a:
Ima mogoèe že kdo kakšen konkreten predlog glede ojaèevalca? Sad

Lp, Dušan
Lep pozdrav vsem,tukaj sem èisto na sveže...v oèi mi je padla izdelava fono-pulla.Tudi sam"èaram"nekaj takega(v kratkem ga bom preizkusil)Zadevo sem sestavil nekako takole:za mikrofon sem uporabil kondenzatorski mikrofon,za njim predojaèevalnik z enim tranzistorjem,signal speljal na operacijski ojaèevalnik lm358(vsebuje dva op ojaèevalca).Prvi mi še malo ojaèa signal,drugi pa je vezan kot komparator in proži darlington tranzistor,ki vklaplja rele za proženje avtomata,istoèasno pa (rele je dvopolni)z drugim kontaktom sprožim èasovno stikalo,narejeno z LM555,kateremu nastavljam zakasnitev od ene do štirih sekund;na izhodu èasovnika pa je še en rele,kateri za nastavljen èas odklopi signal iz mikrofona...potrudil se bom èimprej spraviti to èudo(shemo)na forum
_________________
skupaj bomo uspeli
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2015 12:08:11    Naslov sporoèila: Re: fono pull Odgovori s citatom

vinkl je napisal/a:
dule1 je napisal/a:
Ima mogoèe že kdo kakšen konkreten predlog glede ojaèevalca? Sad

Lp, Dušan
potrudil se bom èimprej spraviti to èudo(shemo)na forum

nestrpno prièakujem rezultate...
Lp, Dušan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
dule1



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 3:00
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 14, 2015 09:50:37    Naslov sporoèila: fonopull Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
našel sem shemo ojaèevalca s tremi vhodi. Vezje je LM348. Zanima me, èe je možno regulirati jakost ojaèanja samo z enim namesto s tremi potenciometri?
Se da iz sheme razbrati, za kakšne mikrofone je predviden ta ojaèevalec?
Katere vrste kondenzatoji so uporabljeni?

Lp, Dušan


shema:http://www.circuitstoday.com/wp-content/uploads/2010/04/3-input-microphone-preamplifier-circuit.png

PCB:http://bp1.blogger.com/_ztWtnthp5tk/Rlal-snLSTI/AAAAAAAAANk/bZwLZCbYpa0/s1600-h/PCB+Pre+MIC+%28microphone+preamplifier%29+3+CH+by+IC++LM348.jpg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - sploÅ¡na debata Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group