Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Doma narejeni CNC
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Domača delavnica, oprema, orodje in literatura
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 16:46:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja to bi bilo zelo dobro, da bi nekdo po korakih razložil kako in tudi slikal, da si lahko vse skupaj malo predstavljaš Smile

Meni je sedaj uspelo dobiti en star računalnik, pentium 4, in sem ven pobral napajalno enoto, ki je taka (slike spodaj), v RAR fajlu pa so še trije PDF dokumenti z navodili za predelavo.



lp



1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  1.jpg
 Velikost datoteke:  122.43 KB
 Downloaded:  1327 krat


Untitled.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Untitled.jpg
 Velikost datoteke:  298.24 KB
 Downloaded:  1311 krat


powersupply.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  powersupply.zip
 Velikost datoteke:  139.28 KB
 Downloaded:  563 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 14:50:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nekaj linkov glede predelav teh ATX enot:

Convert an ATX Power Supply Into a Regular DC Power Supply!
http://www.instructables.com/id/Convert-an-ATX-Power-Supply-Into-a-Regular-DC-Powe/

How to Convert a Computer ATX Power Supply to a Lab Power Supply
http://www.wikihow.com/Convert-a-Computer-ATX-Power-Supply-to-a-Lab-Power-Supply

PC ATX power supply unit: 18V 400W
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1383368

How to build a 24V Power Supply from 2 ATX PSU
http://www.instructables.com/id/Two-ATX-PSU-One-juiced-24-V-DC-PSU/

Building my CNC Router
http://www.thebackshed.com/cnc/RouterA2.asp

Hacking ATX Power Supply
http://www.robotshop.com/media/files/pdf/hacking-atx-power-supply-bb-atxra.pdf

Desktop Power Supply from a PC
http://web2.murraystate.edu/andy.batts/ps/powersupply.htm

How to Build Your Own Variable Bench Power Supply Using an ATX Power Supply
http://www.wikihow.com/Build-Your-Own-Variable-Bench-Power-Supply-Using-an-ATX-Power-Supply

Dobro bi bilo, da bi kdo komentiral če je kaj od tega kar sem poiskal uporabnega Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 14:48:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A ma kdo kaj izkušenj z tb6560. Na ebayu je kar nekaj kompletov kjer dobiš zravn se 3 nema 17 koračne motorčke in napajalno enoto. Vse skupaj stane cca 75eu kar se mi zdi zelo poceni za en bolj zaćetniški projekt Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 15:02:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izogni se tega hudiča! Tisti driverji so zanič, če jih konkretno ne predelaš. Kako, je opisno tule: http://www.cnczone.com/forums/general-cnc-machine-related-electronics/110986-fixed-chinese-tb6560-controller-updated.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 17:01:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej mi kaj takega ne priporočaš (se orpavičujem, nisem še uspel prebrati tistega linka Smile )

http://www.ebay.com/itm/New-CNC-Kit-TB6560-3-Axis-Driver-3-x-Nema-17-Stepper-Motor-48oz-in-P-A-/221288338019?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3385d01263

Karproblem je, da si ne znam predstavljati kako slabo to dejansko deluje oziroma ali je to res en navaden kitajski jajc, ko recimo 2 od 3 motorčkov sploh ne bi delala ali bi se slabo delovanje poznalo še v drugih pogledih...Ker na začetku bi bilo zame dovolj da zadeva vsaj približno laufa, toliko da dobim malo občutka glede vezave med elementi Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2014 19:30:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Enkrat sem imel priložnost preizkusiti to ploščo. Sama elektronika je narobe zastavljena zato motorji sicer delajo ampak zelo nezanesljivo. Problem je, da motorji naključno izgubljajo korake kar v praksi pomeni, da je kontorler povsem neuporaben saj po parih premikih ne veš več pozicije.
A nisi nabavil easy driverjev? Tisto priključi na 12V pa bo za silo (morda ne samo za silo;) ).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2014 19:42:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bolj informativno me zanima, če se je kdo soočil z Adafruit motor shield V2

http://www.ebay.com/itm/Adafruit-Motor-Stepper-Servo-Shield-for-Arduino-v2-Kit-v2-0-/171123072642?pt=Wissenschaftliche_Ger%C3%A4te&hash=item27d7bade82

Z njim naj bi bil sposoben kontrolirati 4 step motorčke in se enostavno poveže z arduinom.

Še en link-krmiljenje z g-kodo:

https://www.youtube.com/watch?v=BBanpDUTklk

LP Smile

P.S.
@Piroman Ja sem dobil easy driverje v4.4 samo jih še ne upam stestirat oziroma moram prej še napajanje zrihtat Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2014 21:05:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri temu bordu piše: "Up to 2 stepper motors". Ne bo šlo Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2014 00:21:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja sam poglej un filmck na youtubu edin ce je tm dva skupi nekak vezov. A ti nimas nč izkušenj s temu step motor driverjem Smile?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2014 16:50:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takoj na začetku pove, da ima dva shielda. Ampak še vedno ne vidim prav nobenega smisla v tem shieldu, ki niti nima pravih driverjev za stepperje. Za tako igranje z motorčki je tudi ULN2004 vredu, CNCja pa ne boš poganjal s takim driverjem.
Če že hočeš shield za 4 stepperje, vzemi Ramps 1.4, na katerega se natakne 4 module za stepperje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 24, 2014 09:58:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Okej, hvala za odgovor, sej to je bilo bolj informativno.

Danes bom naročil tale napajalnik:
http://www.ebay.com/itm/24V-10A-240W-110-220VAC-input-Switching-Power-Supply-For-CNC-Stepper-Motor-/321037427686?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4abf5263e6

Se mi zdi soliden, vsaj za to kar imam jaz, mogoče pa bom, v primeru da te motorčki iz printerjev ne bodo dobri, kupil naknadno še 3 enake step motorčke (NEMA 17, ali pa NEMA 23).


Še nekaj me zanima in sicer nabiram komponente še za en majhen projektek pa me zanima če mogoče kateri od vas prepozna komponente na desni spodnji strani, desno od arduina, kjer je narisana neka vezava, link:
http://cdn.instructables.com/F2S/9VHV/GKS0SU5N/F2S9VHVGKS0SU5N.LARGE.jpg

Nekaj komponent sem še našel:
DIODA: SA15A
http://www.ebay.com/itm/SA15A-Diode-x-1-pieces-/160937440325?pt=UK_BOI_Electrical_Components_Supplies_ET&hash=item25789e7445
VR05R051.A (RELE)
http://www.alibaba.com/product-detail/VR05R051-A-IC-MODULE-DIP-SOP_502083060.html
RR1A
http://relays.struthers-dunn.com/item/reed-relays/mrr-rr-series-axial-lead-shielded-reed-relays/rr1a-24vdc
2N222
http://si.farnell.com/jsp/search/productdetail.jsp?sku=9206884&CMP=KNC-GSI-FSI-GEN-SKU-ROBOTICS&mckv=s7kPRSUpH|pcrid|13725898487|kword|2n2222|match|p|plid|

Poleg tistih kondenzatorjev pa me zanima kaj predstavlja tisti kvadratek (IN OUT ADJ) IC1.

Nekaj tudi ne razumem pri uporih, ko piše npr 1K=1000ohm, če piše R5 500 je to verjetno 500ohm? Kaj pa potem pri R1, ko piše 3,9, 3,9ohm?

Mogoče še kje se bi se dalo te komponente kupit, so to dokaj standardne zadeve, ki bi se jih dalo v SLO kupit ali jih je potrebno posebej naročiti iz tujine?
Hvala za pojasnila,

LP

P.S. Se opravičujem ker najedam z za vas verjetno banalnimi vprašanji samo nimam kaj prida pojma o elektronikii Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2014 15:41:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!

Upam da ta tema ni čisto zamrla! Jaz sem moral zaradi študijskih obveznosti projekt dati na stran, vendar to ne pomeni da nisem mislil nanj. Vmes sem naročil vse potrebne komponente ki jih vidite tudi na sliki. Danes z zadnjim odpisanim izpitom se bom aktivno lotil zadeve in tudi naredil svoj CNC kot sem tudi obljubil.

Kupil sem nekaj več opreme, tako da imam sedaj:
3x NEMA 17 (SLO vir)
4x predalne ležaje (popolnoma kovinski, sem naročil iz Kitajske in so začuda res kvalitetni, minimalna zračnost)
10x ležaji 608
2x protoboard plošča
120x dodatne žice
Napajalnik 24V, 16.6A

dobil sem tudi še 2 printerja in tako še dodatna vodila, edino kar mi še manjka so puše in nekaj komponent, ki jih bom naredil na prijateljevem CNC-ju, o tem več v prihodnje.

Zaenkrat je spodaj slike vseh zadev, sedaj se bom pa najprej lotil električne vezave, torej arduino + GBR shield za arduino+3x koračni motorčki + 3x easydriver v4.4 +protoboard in žičke... skoraj sigurno se bodo pojavile določene dileme in bom potreboval pomoč Smile

V kratkem se bom lotil tudi CAD oblike in izdelave tehnične dokumentacije (načrtov) za MDF plošče, torej izrez ohišja, zanima me, če kdo pozna koga, ki bi bil pripravljen za male denarce obdelate material, ki bi ga seveda jaz pripeljal, lahko bi tudi g-kodo zapisal in vse pripravil, torej nekdo ki ima CNC za obdelavo lesa.

LP



20140606_160443.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  20140606_160443.jpg
 Velikost datoteke:  334.29 KB
 Downloaded:  1294 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman



Pridružen/-a: Sre Jan 2014 13:32
Prispevkov: 34

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 08, 2014 20:38:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo, napreduješ! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 11, 2014 18:03:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potreboval bi malo pomoči in sicer zraven napajalnika nisem dobil nobenega priročnika zato se malo težje znajdem. Verjetno je tam kjer je oznaka L in N potrebno vezati kabel iz omrežja, tam kjer je V+ je verjetno povezava z driverji in kjer je V- je vbistvu GROUND (zemlja)?

Torej zanima me kam povežem modro in kam rjavo, tisti vhod levo od N pa sklepam da se uporabi v primeru ameriškega priključka?
Je sploh pomembno kam vežeš katero barvo glede na to da lahko vtakneš kabel v vtičnico v obeh smereh (neodvisno npr katera barva je na levi in katera na desni)?

lp



20140611_185308.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  20140611_185308.jpg
 Velikost datoteke:  260.48 KB
 Downloaded:  1227 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 12, 2014 06:47:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tisti priključek levo od N ni nič drugega kot priključek za ozemljitev in zato ni last američanov Wink Zelo priporočljivo je, da uporabiš 3 žilni napajalni kabel sz varnostnim schuko vtikačem. Barve za N in L pa načeloma za prenosne naprave niso pomembne, drugače pa je pravilno N modra in še prej omenjena ozemljitev ru-ze žica, L pa kar pač imaš, rjava, črna, ...

Izhod napajalnika ima seveda + in - in sta označena z V+ in V- seveda V- ustreza negativnemu priključku, ki je lahko (včasih tudi mora biti) povezan z GROUND (zemlja) oziroma ohišje (konstrukcija) naprave.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 13, 2014 16:09:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pojavljajo se mi problemi z temi easydriverji.

Zanima me:
- Ali je normalno tako močno segrevanje driverjev na se jih ni mogoče dotakniti (vsaj tistega dela kjer je čip) že ob priključitvi 9V baterije kot napajalni vir?
- Problem se mi je pojavil tudi pri krmiljenju motorjev in sicer sprva so vsi trije driverji normalno delovali in motorji so se lepo vrteli, sedaj pa niti en driver ne deluje več normalno. Motorji se samo še tresejo in vibrirajo ne glede na regulacijo toka. Tako se obnašajo kot da bi stalno obratoval v njihovem resonančnem področju, vibriranje, čudni cvileči zvoki, vrtijo pa se ne več. Lučka pri driverju normalno gori tako da ne vem kaj bi bilo lahko narobe

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 16, 2014 11:07:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem si včeraj končno vzel nekaj časa in zmodeliral svoj prvi CNC o katerem je bilo v tej temi govora.

Problemi se mi sicer pojavljajo predvsem z elektroniko, z konstrukcijskim delom jih zaenkrat niti nimam. Zaenkrat majhen predogled, vendar opozarjam, gre za študentsko low budget verzijo, vodila so iz starih printerjev, linearni ležaji v x in y osi so npr. za predale, ki pa so sicer popolnoma kovinski z zelo malo zračnosti ampak vseeno... Vijakov v modelu nisem vstavljal, ker bi mi vzelo preveč časa, nakazane so zgolj luknje.

Me pa zanima, če bi bil kdo pripravljen za kakšen drobiž izrezat dele ohišja in sicer bom za ohišje uporabil 12mm MDF, če se da lasersko potem bi bilo to toliko bolje, če ne pa z kakšnim CNCjem, ki ga uporabljate za les. Material in vse ostalo pripeljem jaz, tudi g-kodo za obelavo lahko jaz spišem, ker na roko tega ne morem izrezati, vsaj ne dovolj natančno tudi komponente so majhne.

Lep pozdrav!



untitled.178.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  untitled.178.jpg
 Velikost datoteke:  292.68 KB
 Downloaded:  1292 krat


untitled.177.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  untitled.177.jpg
 Velikost datoteke:  207.72 KB
 Downloaded:  1300 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 231
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 18, 2014 07:34:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jest se sicer nič ne razumem na te driverje motorčkov, ma če se hudo grejejo in tresejo namesto vrtet, bi sumil na crknjene izhode driverjev ali crknjen "clock oscilator" če je prej delalo Ok ... Mogoče bo reber vedel več ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1980
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 19, 2014 06:40:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko gre le za resonanco motorjev, ki je zelo pogosta, če so motorji neobremenjeni. Ko je na motor spojena mehanika in ima ta tudi neko dušenje, resonanca pogosto izgine in se mogoče pojavi le na območju, ki je za specifičen motor najbolj značilno.
Če vibracijam in tresenju ni vzrok resonanca motorja, je lahko motor narobe priključen in se ne zavrti nikamor.
Če ni ne resonanca in napačna priključitev, bi bil problem v driverjih... ostane preizkušanje z različnimi driverji in motorji in na ta način izločiti krivca in ugotoviti, katere komponente delujejo brez brezhibno.

Sem spomladi mislil, da bom lahko kaj več delal na tem področju, pa mi je ušel čas, čez poletje prav gotovo ne bom našel časa za koračne motorčke, driverje in podobno, žal, imam še polno drugih nedokončanih stvari, ki so na prednostni listi.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mcluka



Pridružen/-a: Čet Feb 2014 19:06
Prispevkov: 47

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 09, 2014 09:41:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno sem po dveh mesecih dobil sklopke, ki sem jih naročil na ebayu. Svoj prvi CNC sem uspešno sestavil - gre za preprosto verzijo z veliko poenostavitvami, ki pa sem ga v celoti sam oblikoval (razen elektronike seveda).

Sicer glede delovanja nimam večjih pripomb kar se konstrukciej tiče, problem pa je pri branju g-kode. V CIMCO edit kjer kodo napišem in mi tudi nariše potem glede na kodo dobim drugačno sliko kot pa v GRBL g-code senderju, ki je optimiziran za Arduino. Radiji oziroma razne zaokrožitve se popačijo, ravno tako prihaja občasno do izgube signala oziroma korakov na kakem iz med motorjev, ima mogoče kdo kak predlog.

V priponki je printscreen iz CIMCA in iz GRBL vmesnika, koda je seveda ista samo da rpi slednjem pride do popačenja in sicer pri zapisu zaokrožitve....

LP



testek.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  testek.png
 Velikost datoteke:  215.03 KB
 Downloaded:  1343 krat


20140907_134140.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  20140907_134140.jpg
 Velikost datoteke:  389.31 KB
 Downloaded:  1365 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Domača delavnica, oprema, orodje in literatura Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4
Stran 4 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group