Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

3A NAPAJALNIK NASTAVLJIV OD 1V DO 27V
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Firbec



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 15:21
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2008 22:14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izhodni tranzistor sem že zamenjal in je isto. Ne dobim minimalne izhodne napetosti pod 9V, maks napetost je v redu. Čip je tudi v redu, tako da je res zanimivo kje bi bil mogoče še problem!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 05:37:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi probal zamenjati še LM723. Drugače pa preglej za kratke stike itd.
_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 07:18:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preveri še vse vrednosti elementov, saj obstaja možnost, da si vgradil kakšen napačen element ali pa jih zamenjal med sabo, to velja predvsem za upore.

Vrednosti uporov brez K ali M so v ohmih, tako je npr upor R10 v tem usmerniku 330ohm, čeprav je vrednost napisana le številčno 330 Wink tako se pač označuje, lahko bi pisalo tudi 330R ali 330E, lahko bi bil namesto črke znak omega ali pa bi z besedo pisalo ohm. Zaradi enostavnosti se označuje tako, žal pa imajo s tem nekateri težave. Enako velja za upor R5 z vrednostjo 0R15 kar pomeni 0,15ohm in ne 15ohm, kot so se že nekateri zmotili Wink

Če usmernik ne deluje brezhibno, je lahko torej vzrok napačna vrednost elementa, okvarjen element ali napačna vezava, prekinjeno tiskano vezje, ...

Mimogrede naj omenim, da sem na mail dobil vprašanje o tej težavi člana Firbec in sicer je omenjal transformator 18V ... kot odgovor pa povem, da je seveda ta transformator uporaben, le izhodna napetost bo temu primerno višja, verjetno usmernik čez 20V ne bo šel ali pa le malenkost.

Usmernik je seveda možno razširiti na 10A, če bi namesto enega 2N3055 uporabili 3 ali pa 4 tranzistorje, pravilno povezane z emitorskimi upori. Lahko bi uporabil močnejše tranzistorje, pa bi bilo dovolj dva tranzistorja.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Firbec



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 15:21
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 12:50:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No sedaj mi je le prbližno uspelo popravt zadevo , čeprav sem skuril še dva dodatna LM723, bom moral po novega skočit, sedaj me samo še zanima kolk velka vrednost tega emitorskega upora bi bila prbližn prava če še tri take tranzistorje vežem? Ali je drugače možno zelo hitro skuriti te regulatorje v bistvu če je to normalno da se tako segrevajo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 18:11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tej temi debatiramo o točno tem usmerniku iz naslova teme Exclamation

Za debato o kakšnem drugem usmerniku ali predelavi odpri novo temo, tako kt to določajo pravila.

V linearnih napajalnikih se nekatere komponente seveda grejejo, koliko je to normalno, pa je odvisno od njihove funkcije in seveda zmožnosti komponente.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 266
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 26, 2008 18:41:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Firbec je napisal/a:
No sedaj mi je le prbližno uspelo popravt zadevo , čeprav sem skuril še dva dodatna <a>LM723</a>, bom moral po novega skočit, sedaj me samo še zanima kolk velka vrednost tega emitorskega upora bi bila prbližn prava če še tri take tranzistorje vežem? Ali je drugače možno zelo hitro skuriti te regulatorje v bistvu če je to normalno da se tako segrevajo?


Načeloma so to isti upori,samo potem boš moral dati tranzistor,ki odpira baze,z večjim ojačanjem. Močnostne tranzistorje boš vezal vzporedno,da se tok po njih porazdeli,in tako se posledično zmanjša gretje posameznega tranzistorja.

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 27, 2008 18:52:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber, videl sem, da si naredil tudi digitalni V in A meter za ta usmernik, zanima me, če imaš še kje kakšne sheme oz. linke do teh načrtov? Zanima me tudi, če je to mogoče izvesti brez programiranja - niti ne znam Laughing ?

Drugače pa lahko samo pohvalim ta usmernik.

_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 21:04
Prispevkov: 56
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 27, 2008 19:09:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To lahko uporabiš ICL7107 za led,ICL7106 za LCD.Poglej v datashet.Lahko pa tudi CA3161E in CA3162E.Tu je shema http://users.otenet.gr/~athsam/digital_volt_and_ambere_meter_eng.htm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 266
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 27, 2008 21:31:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bostjan91 je napisal/a:
Reber, videl sem, da si naredil tudi digitalni V in A meter za ta usmernik, zanima me, če imaš še kje kakšne sheme oz. linke do teh načrtov? Zanima me tudi, če je to mogoče izvesti brez programiranja - niti ne znam Laughing ?

Drugače pa lahko samo pohvalim ta usmernik.


http://www.reber.si/dvm/index.htm

Sam sem ga izdelal in dela zelo dobro ter točno. Čipa lahko dobiš pri meni.

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 06, 2008 20:46:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za nima me, za kaj je luknja nad kolektorjem 3055?
_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 07, 2008 16:38:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katera luknja?
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Misko



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 10:07
Prispevkov: 30

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 20, 2008 19:09:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo moj usmernik je tudi že en čas dokončan. Nekaj slik da se malo pohvalim:


Hladilna rebra so poddimenzionirana Rolling Eyes vendar tako velikega tok ne rabim tako da je vredu. Gre pa samo do 24V in ne do 27V Confused To me tudi ne moti.



picture-013_resize.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  picture-013_resize.jpg
 Velikost datoteke:  109.1 KB
 Downloaded:  900 krat


picture-014_resize.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  picture-014_resize.jpg
 Velikost datoteke:  156.89 KB
 Downloaded:  850 krat


_________________
LP, Boštjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 20:02:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rajhnburg je napisal/a:
Lep pozdrav!

Imam vprašanje za naslednj napajalnik



Namreč zanima me ker pri montažni shemi tega napajalnika nisem našel kam postaviti elektrolitski kondenzator C6, zanima me tudi če lahko izpustim ta kondenzator.

Zanima me tudi ker sem začetnik in še ne poznam useh vrst kondenzatorjev kakšen je kondenzator C4 (elektrolitski, keramični in za kakšno napetost).

Za odgovor se Vam še v naprej zahvaljujem.



Kondenzator C6 je navadni elektrolitski, lahko je tudi manjši ali pa večji. Predlagana vrednost je 100uF, lahko pa je nekje od 10uF dalje, do nekaj 100uF.
Montaža C6 na tiskanem vezju ni predvidena, ampak je predvidena za montažo direktno na izhodne priključke napajalnika, ko ga vgradimo v ohišje in izhodne priključke uredimo tako, da so na čelni plošči npr 4mm priključne puše.

C4 je čisto navadni keramični kondenzatorček 220pF

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Rajhnburg



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 19:26
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 26, 2010 19:48:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam en problem. Sad


Ko spreminjam napetost na potenciometru, se mi napetost od 0-30V zveča za 1/10 obrata ali še manj.

Kako bi lahko to popravil oz. kaj bi moral spremeniti.

Hvala za odgovore Smile

LP Aleš
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 30, 2010 08:10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali si uporabil točne vrednosti elementov? za vsak slučaj natančno preveri.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Rajhnburg



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 19:26
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 01, 2010 18:17:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vse sem še enkrat pregledav in elementi so ustrezni


edino spovnim sem se da zdaj ko imam nov transformator mi ne dela to vezje tako kot mora..... prej ko sem imel star transformator je napetostna regulacija delovala pravilno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ziga555



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 21, 2011 00:43:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni! Namen se imam lotiti izdelave omenjenega napajalnika. Na kaj moram biti pozoren, glede na to da sta že 2 člana imela probleme z napajalnikom?

Ima mogoče že kdo narejeno shemo v p-cadu in pcb da mi ni treba iti znova risat?

Hvala!

L.P
ŽIGA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 654
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 21, 2011 10:21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ti predloga tiv ni všeč ? *** KLIK ***

ali predlogo poiščeš tukaj: *** KLIK ***

Če delaš s prenosom tonerja, sliko zrcali.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ziga555



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 21, 2011 15:52:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Skoraj raje bi videl da bi bilo v p-cadu. Ali pa če mi vsaj kdo pove rasterje elementov v milsih.

L.P
ŽIGA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 28, 2011 10:41:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Natisneš pdf in pomeriš. Vsi rastri so colski, za upore uporabljam večinoma 400 mils za 1/4W.

Načeloma izvorne pcb datoteke ne dajem, na voljo so formati gif, pdf, tiff, ...

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Crillin



Pridružen/-a: Tor Jan 2013 0:34
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 29, 2013 12:28:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo,

Zanima me če bi lahko v usmerniku brez slabe vesti zamenjal 2N3055 v to3 ohišju kar z bd711 v to220 ohišju. Tako bi imel komplementarni par z bd712 iz sheme. Po karakteristikah bd711 ne zaostaja kaj dosti za 2N3055. Seveda bi ga ustrezno hladil...

http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/stmicroelectronics/4134.pdf
http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/2N3055-D.PDF
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 30, 2013 11:30:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obstajajo tudi močnejši tranzistorji v TO220 ohišju ali še bolje v TOP3 ohišju, ki je še večji. Lahko vzporedno vežeš več tranzistorjev in seveda dodaš emitorske upore. Ni problem tokovna zmogljivost, problem je disipacija in toplotna upornost. Če ti ne odgovarja 2N3055 predlagam TIP35 ali podobnega ali močnejšega. Če imaš na razpolago šibkejše, se raje posluži vzporedni vezavi.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group